Kako smo pre 20 godina odali počast Josipu Brozu Titu? 1Foto: Arhiva Danas

Poseta nekadašnjem Memorijalnom centru Josip Broz Tito, koji se danas zove Muzej Jugoslavije, i nema baš mnogo veze sa Titom, pisao je list Danas pre 20 godina.

Novinari su pisali kako u centralnom zdanju nema nijedne Titiove slike. Na tom mestu nalazila se izložba pod naslovom „Kako je ubijena jedna zemlja“ posvećena NATO agresiji na Jugoslaviju.

– Oko popucalih stepenica koje vode do muzeja obrasla je gusta, visoka trava i dugo rastinje, što baš i ne priliči prilazu zgradi posvećenoj ‘najvećem sinu naših naroda i narodnosti’ – navodi se u tekstu povodom 20. godišnjice od smrti predsednika nekadašnje SFRJ.

Drugačije je, međutim, bilo u Kući cveća sa lepo uređenim prostorom, ošišanom travom i malom fontanom, i skulpturama od najeminentnijih umetnika iz zemlje i sveta.

– U samoj kući, doduše, nema ni cveća, a ni počasne straže koja je godinama bdila nad mermernom grobnicom, tako da se čini kao da je i sam Tito ustao i otišao negde gde će ga malo više poštovati – pisao je Danas.

Kako se navodi, posle mnogo vremena tada je bilo moguće prići grobu i dodirnuti mermernu ploču.

– Čini se da bi muzejski službenik, koji stoji na ulazu u Kuću cveća čak dopustio da, ukoliko želite, zapalite jedan tompus za Tita, čučnete i malo popričate s njim – stoji u tekstu, uz napomenu da je ulaz besplatan.

Očekivala se, te 2000. godine, velika posećenost na dan kada se navršilo 20 godna od smrti predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Kako se građani sećaju Tita, istraživao je novinar Danasa u telefonskoj anketi. Anketirani Beograđani, Nišlije i Novopazarci uglavnom nisu želeli da govore o Titu, dok su se većinom penzioneri prisetili života u SFRJ.

– U Titovo vreme bilo je dobro. Tada sam bila radnica i dobro sam živela. Sada sam penzioner i nemam para ni za lek – rekla je penzionerka iz Niša, dodavši da se 1980. godine mnogo plakalo na niškim ulicama.

Pomen godišnjice Titiove smrti nije izostala ni ove godine, a gotovo svi značajni mediji su priredili sadržaj u znak sećanja na ovaj događaj.

– Doživotni predsednik SFR Jugoslavije bio je nadomak dobijanja jednog od najvećih svetskih priznanja, Nobelove nagrade za mir, koja mu je izmakla za jedan glas – pisao je portal Danasa.

Glavni utisak Joške Broza, Titovog unuka i narodnog poslanika u Skupštini Srbije, jeste da su mediji podrugljivo izveštavali o 40. godišnjici od smrti Tita.

– Novosti su skandalozno izvestile o tome. Ostali mediji napola objektivno i podrugljivo, bar ovo što sam pročitao, rekao je za Danas Broz.

Brojni svetski mediji su ovom prilikom podsetili na značaj i delo Tita, među njima ugledni list Njujork Tajms.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.