Vlada kubanskog lidera Fidela Kastra spasila je život američkog predsednika Ronalda Regana tako što je američkim zvaničnicima dala informaciju o zaveri za Reganovo ubistvo 1984. U eseju objavljenom juče u listu Grama piše da je Kastro izneo mnoge detalje o ovoj istorijskoj epizodi.

Vlada kubanskog lidera Fidela Kastra spasila je život američkog predsednika Ronalda Regana tako što je američkim zvaničnicima dala informaciju o zaveri za Reganovo ubistvo 1984. U eseju objavljenom juče u listu Grama piše da je Kastro izneo mnoge detalje o ovoj istorijskoj epizodi. Čini se da sve ovo ima za cilj da pokaže da je Kuba u prošlosti sarađivala sa SAD.
Kastro, koji se u javnosti nije pojavljivao već više od godinu dana, napisao je da su kubanski bezbednosni zvaničnici u UN tada preneli šefu bezbednosne misije SAD da je ekstremna desničarska grupa planirala da ubije Regana tokom njegovog puta u Severnu Karolinu.
„Informacija je sadržala sve detalje: imena osoba umešanih u plan, dan, vreme i sat kada bi se moglo dogoditi ubistvo Regana, vrsta oružja koju su posedovali teroristi i mesto gde su sakrivali, kao i mesto sastanka glavnih vinovnika akcije, uz kratak opis detalja njihovih razgovora“, napisao je Kastro. Međutim, on nije saopštio kako je Kuba dobila te informacije.
Njusam Samerlin, specijalni agent FBI u Severnoj Karolini, rekao je da ne poseduje informacije koje potvrđuju tvrdnje kubanskog predsednika. Kastro je izjavio da su kubanske vlasti saznale da je FBI uhapsila nekoliko osoba u Severnoj Karolini i da je nekoliko dana potom Robert Muler, šef za bezbednost SAD pri UN, izneo američku zahvalnost kubanskim zvaničnicima tokom ručka.
Regan je 8. oktobra 1984. posetio Severnu Karolinu zajedno sa senatorom Džesijem Helmsom i oni su tada prisustvovali prijemu republikanskih lokalnih lidera, navodi se u Reganovim dokumentima. Pregledom baze podataka u biblioteci predsednika Regana nisu pronađeni podaci o zaveri za ubistvo u Severnoj Karolini, rekla je Liza Džons iz biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari