Zbog nemogućnosti da uspostavi kontakt sa delom nekadašnjeg bratstva manastira Svetih arhangela kod Prizrena, uprava Eparhije raško-prizrenske (ERP) izdala je službeno saopštenje, koje je juče objavljeno i na sajtu SPC, da se protosinđel Benedikt, jeromonasi Ksenofont i Jovan, kao i monasi Melhisedek i Vladimir do 14. jula stavljaju pod kanonsku kaznu zabrane sveštenodejstva i pričešća.


Pomenuti monasi pozivaju se da obaveste Eparhiju o svome mestu prebivanja, kako bi im preporučenom poštom bio dostavljen potpisani akt privremenog administratora ERP i člana Svetog arhijerejskog sinoda mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Mitropolit Amfilohije pozvao je monaštvo iz Svetih arhangela da u roku od sedam, najkasnije mesec dana od napuštanja manastira, dođe u Gračanicu, sadašnje privremeno sedište ERP i izjavi kanonsku poslušnost nadležnom episkopu. Kako se navodi u saopštenju, monasi koji se „iskreno pokaju zbog narušavanja crkveno-kanonskog i monaškog poretka pozivaju se da se vrate u svoj matični manastir Svete arhangele kod Prizrena, a oni koji istrajavaju u neposlušnosti crkvenom poretku biće predati Crkvenom sudu ERP na crkveno-kanonski postupak“.

Monaštvo koje je napustilo ERP bez kanonskog otpusta trenutno se nalazi na više mesta u Srbiji – u etno selu Loznica kod Čačka, u konaku seoske crkve u Ljuljacima, zadužbini pokojnog sveštenika Tomislava Markovića i drugim mestima u Srbiji.

Kako Danas nezvanično saznaje, niko do monaha koji su napustili ERP ne namerava da se vrati dok se, kako kažu, ne normalizuju uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari