KBC u Novom Pazaru - realna ili nerealna priča? 1Foto: s. novosel

Pre nešto više od mesec dana, ozvaničen je početak radova na rekonstrukciji, adaptaciji i dogradnji novopazarske Opšte bolnice, koja bi trebalo da preraste u kliničko-bolnički centar (KBC).

Velikom danu za zdravstvo u ovom kraju, kako je ocenjeno, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Lično su se uverili da kapitalna izgradnja počinje i potvrdili da država misli na sve svoje građane.

Domaćini su poručili da se kadrovski i medicinskim aparatima intenzivno pripremaju za KBC zvanje.

Taman kad su se slegle ambiciozne slavljeničke priče i uveliko zapodenuti planovi o izmeštanju odeljenja iz novog internističkog bloka, desila se izjava državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka.

Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu, odgovarajući na poslaničko pitanje, Đerlek je rekao da oko izgradnje KBC, u ovom gradu, ima mnogo dezinformacija, da se ta ustanova neće graditi i da su to “nerealne priče” lokalnih političara, koje “nemaju veze sa životom”.

Đerlek je pojasnio da je za takvu ustanovu potrebno više doktora nauka, naučno-istraživačkih timova i drugih kadrova, neophodnih za rad KBC.

Ponovio je reči predsednika države i svoje partije “da bi postao KBC u Novom Pazaru, treba da prođu tri do četiri godine”.

Izričit je bio u tvrdnji da se u Novom Pazaru neće graditi ni KBC ni Opšta bolnica. Ovo je dodatno unelo sumnje među građane, ali i zdravstvene radnike.

U čekaonici ispred specijalističkih ambulanti, svako o svojoj boljci priča. Jedna žena je išla u kragujevački KBC na ugradnju stentova. Kaže da je vraćena, jer joj je rečeno da grad sada ima svoj KBC i da se takve intervencije rade u novopazarskoj Angio sali.

Druga priča iskustvo iz Hitne službe. Nju je dežurni lekar pitao da li dijalizira samo jedan bubreg.

Čuju se i tvrdnje da se iz lokalne bolnice “dalje ide” samo na “umrlom času” ili “sa dobrom vezom”. Do tada, po preporuci ili sa “papirom” ide se u privatne ordinacije. Traži se dijagnoza i menjaju skupe terapije.

Poimence se blagosiljaju profesori, primarijusi, načelnici odeljenja u većim zdravstvenim centrima, ali i u lokalnoj bolnici. Psovke, kletve i neznanje po imenu i prezimenu “lepe” se za lekare u Opštoj bolnici, koji ne “šalju dalje”, da ne bi bili uhvaćeni u neznanuju, greškama, nemarnosti, da ih pacijenti “ne brukaju kod drugih kolega”, niti da se navađavaju da idu dalje na lečenje.

Uz prisećanja, na svaki deo lečenja, nabrajanja idu u nedogled i konstataciju većine, ako se ovde otvori KBC “iz Pazara nemamo kud više”.

Većinu priča pacijenata znaju i lekari. I oni su sumnjičavi u pravljenje te zdravstvene ustanove. Hoće da daju izjave, pod uslovom da ostanu anonimni.

Tvrde da savremenih medicinskih aparata ima dovoljno, ali “nema dovoljno stručnih kadrova da na njima rade dijagnostiku” i da “svi mladi stručni kadrovi, traže šansu da odu odavde, jer ne mogu da se pomire sa partijskim zapošljavanjem, unapređenjima i dobijanjem specijalizacija”.

KBC u Novom Pazaru je priča stara desetak godina. Aktuelizuje se pred svake izbore.

Krajem decembra 2021.godine, Vučić je, u ovom gradu, obećao izgradnju te zdravstvene ustanove za godinu i po dana. Posle tolikovremena prisustvovaoje ozvaničenju radova na rekonstrukciji i dogradnji Opšte bolnice.

U republičkim zdravstvenim strateškim dokumentima do 2030.godine nema novopazarskog KBC, već se pominje samo regionalni zdravstveni centar.

U izgradnju i dogradnju objekata u krugu Opšte bolnice i opremanje, biće uloženo 64 miliona evra. Sve finansira država Srbija. Rok za završetak radova je tri godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari