Kina je juče konačno dala odobrenje američkim mornaričkim brodovima Kiti Houku i još pet pomoćnih brodova, uključujući i nuklearnu podmornicu, da uđu u luku Hongkong, gde je gotovo 8.000 američkih mornara planiralo da provede Dan zahvalnosti. Američki zvaničnici saopštili su da je dozvola za ulazak u luku prvobitno bila odbijena, ali da je Kina kasnije saopštila da će omogućiti floti da se iskrca iz „humanitarnih“ razloga.

Kina je juče konačno dala odobrenje američkim mornaričkim brodovima Kiti Houku i još pet pomoćnih brodova, uključujući i nuklearnu podmornicu, da uđu u luku Hongkong, gde je gotovo 8.000 američkih mornara planiralo da provede Dan zahvalnosti. Američki zvaničnici saopštili su da je dozvola za ulazak u luku prvobitno bila odbijena, ali da je Kina kasnije saopštila da će omogućiti floti da se iskrca iz „humanitarnih“ razloga. Mnogobrojna posada brodova pristigla je juče u luku u Hongkongu, gde će mornari provesti Dan zahvalnosti.
Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Li Điančao potvrdio je odluku kineske vlade, ističući da je Peking obavestio Vašington o svojoj odluci. „Odlučili smo da omogućimo posadi Kiti Houka da borave u Hongkongu tokom Dana zahvalnosti, a ovakva odluka doneta je iz čisto humanitarnih razloga“, izjavio je Li. Porodice mnogih članova posade stigli su u Hongkong gde će provesti praznik sa svojim voljenima.
U prošlosti Kina je zabranjivala pristup mnogim američkim brodovima u vreme zategnutih odnosa dveju zemalja. Međutim, današnji odnosi nisu toliko loši, kaže Dejvis Zvejg, profesor na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Hongkongu.
Hongkong je dugo omiljena luka američke vojske, a od 1997. neophodno je podneti zvaničan zahtev Pekingu za iskrcavanje, kada su Britanci vratili teritoriju u ruke Kine. Kiti Havk (46), čija je baza u japanskoj luci Jokosuka, najstariji je i jedini američki aktivni brod koji je raspoređen izvan granica SAD. Ovom brodu naredne godine biće skinuta ovlašćenja i zameniće ga nuklearno moćniji i moderniji brod Džordž Vašington.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari