Ko bi trebalo da primi treću dozu, a ko može da sačeka? 1Foto: B. Cvejić

Da li treba da primim treću dozu ako sam prethodno vakcinisan i preležao sam kovid, koju vakcinu da odaberem za buster vakcinaciju, zbog čega je potrebno da se i deca vakcinišu, da li su vakcine bezbedne za trudnice – neka su od pitanja na koja su imunolozi prof dr Miloš Marković i docentkinja Emina Milošević, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, odgovarali u okviru podkasta Ujedinjenih protiv kovida „Sloboda“.

Celu epizodu podkasta možete poslušati ovde, a dnevni list Danasa izdvojio je nekoliko tema koje privlače posebnu pažnju građana, prenoseći stavove dr Markovića i dr Milošević.

Da li da primim treću dozu?

– Konsenzus u svetu jeste da treba dobiti treću dozu. Treća doza u vakcinaciji nije ništa novo, već je standard i njen smisao jeste da pojjača i produži imunski odgovor, kod nekih vakcina je to doživotno, kod nekih više godina – ističe se u podkastu.

Kako je objašnjeno, ono oko čega postoje neslaganja jeste da li sada treba primiti treću dozu ili treba sačekati.

Pri tome razlozi koji se navode u prilog tome da je potrebno možda sačekati su na jednoj strani etičke prirode, odnosno postavlja se pitanje da li je u redu da građani pojedinih država primaju sada i treću dozu a stanovnici nekih zemlja nemaju mogućnost ni da prime prve dve doze. Drugo pitanje koje se postavlja jeste u kojoj meri imunitet slabi nakon prve dve doze.

Učesnici UPK podkasta, koji su i sami primili treću dozu, ističu da „ako imate potrebu da sada primite treću dozu uradite to, ali nije preterana greška ni da je kasnije dobijete“.

– Prepuštamo svakom ali ne zaboravite u kakvoj smo trenutno situaciji. Broj slučajeva verovatno prevazilazi najveći broj slučajeva koji smo imali u decembru – naveli su učesnici podkasta.

Koju vakcinu odabrati?

– Pravilo vakcinologije jeste da se kao buster dozu daje ista vakcina koja je korišćena za prve dve. Međutim, mi danas imamo situaciju kakvu nikada ranije nismo imali a to je da za istu bolest imamo toliko različitih vakcina – kazao je prof Marković.

Podsećajući da je Nacionalno telo za imunizaciju dalo preporuku da se kao treća doza primi RNK vakcina, i dr Marković i dr Milošević navode da je to i njihov stav, odnosno da bi bilo dobro primiti RNK vakcinu (u ovom trenutku dostupna je Fajzer vakcina) kao buster dozu bez obzira na to koja vakcina je dobijena u prve dve doze.

Da li da merimo antitela pre primanja treće doze?

– Mi nismo merili antitela pre dobijanja treće doze – navode učesnici UPK podkasta.

Oni podsećaju da je Društvo imunologa dalo preporuku da se antitela ne proveravaju jer postoji mnoštvo različitih testova, a oni koji ih rade bi morali da znaju i šta vakcina sadrži, i kakva antitela test meri, i kako razumeti rezultate da bi se doneo bilo kakav zaključak.

Da li osobe koje su preležale kovid treba da dobiju treću dozu?

Učesnici podkasta su objasnili da osobe koje su dobile kovid neposredno u vreme prve vakcinacije (u periodu na primer između prve i druge doze) trebalo bi da dobiju treću dozu nakon šest meseci.

Oni koji su međutim oboleli od kovida nakon dužeg vremena od druge doze, nemaju potrebe za trećom dozom jer u tom slučaju sama infekcija se može sagledati kao buster doza.

Ovaj stav se odnosi pre svega na one koji su dobili Fajzer vakcinu pa nakon toga oboleli od kovida (ili obrnuto).

Kakva je preporuka za osobe koje su primile Sinofarm, a potom obolele od kovida 19, možete pročitati u posebnom tekstu.

Zašto deca treba da prime vakcinu protiv kovida?

Na početku odgovora na ovo pitanje prof Marković je rekao da je njegova ćerka, koja ima 12 godina, primila vakcinu protiv kovida dok je dr Milošević kazala da će njena deca, koja su mlađa, primiti vakcinu kada postane dostupna.

Kako su istakli, činjenica je da deca imaju blaže forme bolesti, međutim mogu da imaju i težak oblik kovida. Kako raste broj dece koja su zaražena u ovom talasu, tako raste i broj onih sa ozbiljnijim oblikom kovida, što je jak razlog za vakcinaciju dece.

Takođe hospitalizacija dece zbog kovida češća je nego u slučaju gripa a prema podacima američkog CDC iz septembra u toj državi umrlo je 520 dece zbog kovida.

Pored opasnosti koju kovid nosi i za decu, drugi razlog zbog koga bi deca trebalo da prime vakcinu jeste činjenica da su prenosioci virusa, a  takođe, treba razmišljati i o tome na koji način školovanje može da se vrati u normalne tokove.

– Ako dete ima komorbiditete, dijabetes, gojaznost, nema premišljanja, potrebna je vakcinacija – naveli su učesnici podkasta.

Da li su vakcine bezbedne za decu?

– Do sada je vakcinisano 11 odsto dece u Evropi. Mi već imamo milione vakcinisane dece i da nešto ne valja do sada bismo videli – naveli su učesnici podkasta, istakavši da se ovo odnosi pre svega na Fajzer vakcinu koja je i jedina registrovana u Srbiji za uzrast preko 12 godina.

Oni su podsetili da je do sada jedina stvar koja je „iskočila“, odnosno jedino što je primećeno upoređivanjem vakcinisane i nevakcinisane dece jeste pojava miokarditis, upale srčanog mišića,  posle RNK vakcine.

Međutim radi se o izuzetno retkoj pojavi, koja je češća kod muške dece i koja se češće javlja nakon druge doze.

Profesor Markoviić podsetio je da je miokarditis pratila blaga klinička slika, da je prolaznog karaktera, te da je miokarditis kao posledica kovida znatno češći u opštoj populaciji.

Da li trudnice treba da prime vakcinu i kada?

– Dovoljno dokaza imamo da kovid nosi veći rizik za trudnice nego za žene koje nisu trudne, i zato se preporučuje vakcinacija trudnica – navela je dr Milošević.

Upoređivanjem vakcinisanih trudnica i nevakcinisanih nije pronađen nijedan dokaz da vakcina izaziva spontani pobačaj.

– Ne postoji nikakav nepovoljan ishod trudnoće u vezi sa vakcinacijom a apsolutno je jasno da kovid povećava sve moguće rizike i po majku i po plod i da kovid jeste povezan sa prevremenim porođajem – naveli su učesnici.

Oni su kazali da trudnice u bilo kom trenutku, uključujući i prvi trimestar trudnoće, mogu primiti vakcinu.

Ako im je iz psiholoških razloga lakše, onda to mogu učiniti nakon isteka prvog trimestra ali i u ovom periodu je bezbedno, dodali su.

Takođe, potpuno je bezbedno da i žene koje doje prime vakcinu.

Da li RNK vakcine izazivaju sterilitet?

Dr Milošević je objasnila da je zabluda da RNK vakcine izaziva sterilitet potekla od naučnika koji je selektivno predstavio činjenice dovodeći tako u zabludu ljude.

– Ne postoji nikakava logička osnova da ćete imati taj problem (infertilitet) ako primite vakcinu – kazao je prof Marković, dodajući da postoji do sada dovoljno dokaza da kovid dovodi u pitanje i fertilitet muškaraca i žena.

– Kovid može da napravi problem ali vakcina nikako neće – istakli su učesnici podkasta UPK.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Ko bi trebalo da primi treću dozu, a ko može da sačeka?”

  1. Ne verujem im ništa! Totalno nepoverenje! Svoju decu sigurno nisu vakcinosali! Poznajem lekarku koja govori u intervjuima da je vakcinisala svoje dete, a nije.

  2. Da ste poslušali podkst, saznali biste mnogo toga. Između ostalog, upravo suprotno od onoga što napisaste, da ne kažem lupiste.

    Dakle, prvo da poslušate, pa da komentarišete. Bezveze je drugačije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.