Ko je opasniji zločinac: čovek ili žena? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Sa naslovne strane Pravde na današnji dan 1938. godine saznajemo da se iz govora američkog ministra spoljnih poslova može zaključiti da je Amerika spremna da interveniše u slučaju rata. Vreme na naslovnici ističe sastanak kancelara Hitlera i šefa generalštaba francuske avijacije.

Pravnici i psiholozi postavili su problemsko pitanje: Ko je opasniji kao zločinac, čovek ili žena? – piše Pravda.

Oni ističu da oboje pri izvršenju zločina izražavaju specifične osobine svojih polova. Čovek reaguje prema razumu, a žena prema osećanju. Međutim žena je po svom socijalnom položaju i prirodnom pozivu više vezana za kući, te nema podjednako šanse da izvrši zločin. Poredeći sličnosti i razlike među polovima, u zaključku se navodi da su zločinci podjednako opasni, kojeg god pola da su.

Ko je opasniji zločinac: čovek ili žena? 2

Jedna od vesti tog dana glasi i da je grupa kradljivaca iz Pariza ponosna na svoje kapitalno razbojništvo. Pod vođstvom Karla Ćelavog, oni su uspeli da otuđe automobil francuskog ministra pravde. Ovog puta su uhapšeni i izvedeni pred sud ali to nije umanjilo njihov ponos pa su se u sudnici hvalili pred sudijama i publikom.

Prenosimo vam recept za mešanu salatu star više od osamdeset godina.

„Dobro oprati paprike, krastavac i zeleni patlidžan. Očistiti crni luk, sve iseći na kriške i dobro posoliti. Crni luk izgnječiti, i ređati u teglu po slojevima. Između slojeva dodavati biber u zrnu, lovorov list i sve zaliti sirćetom. Odozgo stavite slačicu i malo salicila koji će sprečiti da se povrće pokvari. Ovako pripremljena salata se može čuvati za zimu“, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Bled se sprema da ugosti ministre spoljnih poslova uoči sastanka članica Male antante. Ulice će biti okićene cvećem i zastavama prijateljskih zemalja. Na ovom zasedanju Stalnog saveta Male antante predsedavaće Milan Stojadinović, predsednik Jugoslovenske vlade, piše Vreme.

Ko je opasniji zločinac: čovek ili žena? 3

“Poslednje nedelje više od hiljadu izbeglica iz Austrije, skoro svi Jevreji, ušli su ilegalno u Švajcarsku. Kantoni su ovlašteni da ih toleriraju ali samo privremeno”, navodi se još u ovom broju. Šefovi kantonalne policije će održati sastanak o ovom problemu, jer se sve više izbeglica iz Austrije i Nemačke.

U Leskovcu čovek umalo stradao zbog opklade, piše Vreme 19. avgusta pre 80 godina. Veselo društvo u jednoj lokalnoj kafani odlučilo je da se malo zabavi. Onaj ko prođe selom nag dobio bi 100 dinara, glasila je opklada.

Ubrzo je u dvorištu svukao čovek i uz pratnju muzike krenuo u šetnju. Uznemirene ovim prizorom, pastirice su počele zvati pomoć. Jako brzo, put je bio prepun naroda sa tojagama koji su se dali u poteru za mladićem koji je na kraju uhapšen.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari