Ko je velikan, a ko zaslužni građanin 1Aleja velikana, Novo groblje Foto: Dunja Rakić

Za malo više od pola veka, koliko postoji, u Aleji zaslužnih građana sahranjena je 741 osoba. Uz ovu, postoji i Aleja velikana koja kao prva izdvojena celina postoji skoro stotinu godina. Ko se sahranjuje u Aleji velikana, a ko u Aleji zaslužnih građana?

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju će počivati i tragično nastradali pevač narodne muzike. Nije bilo posebnih priprema oko grobnice, kaže direktor Pogrebnih usluga Dragan Baltovski u izjavi oko podneva.

„Jedino se čeka odluka kada će biti obavljena sahrana“, dodaje Baltovski.

Prema gradskoj odluci u ovoj Aleji mogu počivati nosioci najviših državnih odlikovanja, članovi Akademije nauka i osobe proglašene za počasne građane Beograda i ne samo to.

„Naravno, presudna je želja porodice i onog udruženja kome zaslužni građanin pripada“, objašnjava Baltovski i dodaje da kabinet gradonačelnika donosi krajnju odluku o tome ko će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na zahtev porodice i udruženja.

Nažalost, smrt određuje redosled sahrane, ali nije lako ispuniti želju rodbine o mestu u Aleji – postoji i ovde red. Poznati glumci su nas napustili za kratko vreme, pa su grobnice Bate, Mande, Glogovca jedna pored druge.

„U grobnicama u Aleji zaslužnih građana ne mogu da budu sahranjivani članovi njihovih porodica i to treba porodice da znaju da bi se eventualno odlučile da li hoće da sahrana bude u Aleju zaslužnih građana ili je možda uputnije da to bude u nekoj porodičnoj grobnici“, navodi Baltovski.

I mnoge porodice su baš zbog ovog pravila odustale od Aleje ili su prihvatile činjenicu da jedni pored drugih počivaju ljudi različitih zanimanja, mnogi se nisu ni poznavali, kao uostalom i rodbina.

„Oni su sami i oni će biti sami, ja ću se dok god sam tu zalagati da oni ostanu tu, ali u svim drugim grobnicama ima više mesta. Pojedinačne grobnice su predviđene za troje, a u konhama okruglim to su zajedničke grobnice za tridesetoro zaslužnih građana“, naglašava Baltovski.

Novo groblje – istorija, kultura, turističko mesto

Za malo više od pola veka, koliko postoji, u Aleji zaslužnih građana sahranjena je 741 osoba. Na Novom groblju postoji samo još jedna parcela, a posle može da se otvore nove, ali na Bežanijskom groblju, ako tako odluči Gradska uprava.

I ne treba praviti zabunu ili mešati ovu i Aleju velikana – koja kao prva izdvojena celina postoji skoro stotinu godina. Tu su porodične grobnice znamenitih ličnosti – Kočić, Kolarac, Cvijić i koliko god to tužno zvuči u grobnicama ima mesta.

„Zato što postoji taj mehanizam interne ekshumacije koja omogućava da se tu čuvaju posmrtni ostaci porodica za nekoliko vekova“, zaključuje Baltovski.

Zbog naknadnih odluka o prenosu posmrtnih ostataka heroina Milunka Savić i radnički vođa Dimitrije Tucović počivaju sami u Aleji velikana koju „Pogrebno preduzeće“ besprekorno održava i čisti, jer kažu rodbine gotovo i nema, pa ni cveća bar za Zadušnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari