Koliko košta "da budeš lep" u Majdanpeku, Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Novom Pazaru, Užicu i Vranju 1Foto: Pixabay

Leto je. Pripreme za more su u punom jeku, a značajna stavka na tom spisku je – ulepšavanje. Solarijumi, nadogradnja noktiju, depilacija, epilacija, botoks kose, anticelulit tretmani koštaju i do 20.000 dinara, u zavisnosti u kom gradu Srbije živite.

Kao što svi znamo, merila lepote menjala su se kroz vekove. Rubensove lepotice s početka 17. veka ne zadovoljavaju današnje kriterijume lepote, bar onog dela koji propagira mršavost.

Ideal lepote, posebno leti, je žena bez bora, strija, celulita, dlačica, s manikirom i pedikirom, šminkom, što nimalo nije jeftino.

Svaki tretman, a oni su obavezni, ako sređena žena želi da održi svoju lepotu, košta par hiljada dinara mesečno.

Majdanpek: Depilacija, pedikir i manikir 5.000 dinara

Pa tako, u kozmetičkim i salonima lepote, frizerajima u majdanpečkoj opštini cene tretmana su trocifrene, ako izuzmemo solarijum gde je minut 30 dinara.

Koliko košta "da budeš lep" u Majdanpeku, Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Novom Pazaru, Užicu i Vranju 2
Foto: Pixabay/Free-Photos

Za depilaciju ruku treba izdvojiti 300, a nogu 600 dinara i to su minimalni iznosi.

Nakon depilacije, slede pedikir i manikir, pa nadogradnja noktiju i sve to zajedno košta oko pet hiljada dinara – pedikir 1.500 dinara, manikir od 1.200 do 1.700 dinara, a nadogradnja noktiju 2.000 dinara.

– Za sređivanje noktiju, osim para, treba izdvojiti i vreme, jer tretman traje između sat i dva. Ali, ako računamo da sam mirna do mesec dana i da mi nokti sve to vreme izgledaju uredno, onda i potrošeno vreme i novac nisu veliki – rekla nam je gospođa koja redovno sređuje nokte.

Uravnotežena ishrana, fizička aktivnost i dosta tečnosti ipak nisu garancija da se izbegne celulit.

Celulit na nogama eliminišu odgovarajući anticelulit tretmani, a za pet tretmana, jer manje nema efekta, koštaju 12.000 dinara.

Koliko je pravilna nega potrebna koži, toliko je bitna i za kosu koja zbog farbanja, stilizovanja, feniranja bude isušena, bez sjaja i podseća na metlu.

Spas je kažu frizeri u botoksu za kosu koji je obnavlja i daje joj volumen, a za jedan tertman u frizerskim salonima treba izbrojati od tri do pet hiljada dinara.

Uz sređene ruke i noge i oporavljenu kosu „završnicu“ čini šminka i kod majdanpečanki koje se bave profesionalnim šminkanjem jedno „doterivanje“ staje od 1.200 do 1.600 dinara.

U Zaječaru svi traže anticelulit masažu

Vlasnica jednog od mnogobrojnih salona lepote u Zaječaru Valentina Zdravković kaže za Danas da je sada povećana potražnja za nadogradnjom noktiju, ali i za anticelulit masažom, po čemu je njen salon i prepoznatljiv.

Koliko košta "da budeš lep" u Majdanpeku, Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Novom Pazaru, Užicu i Vranju 3
Foto: Pixabay

“Ovim poslom se bavim pet godina i mogu da kažem posle dve godine pandemije da su se mušterije vratile u punom broju, kao i pre pojave virusa. Verovatno su se ljudi opustili. Kod nas se zakazuje, a svi termini su nam popunjeni nekoliko dana unapred”, ističe Valentina.

Prema njenim rečima, najtraženija usluga je manikir, a odmah i iza nje je maderoterapija ili anticelulit tretman.

“Ova poslednja je jako popularna u svetu, pošto se prilikom masaže radi i limfna drenaža. Cena je od 1.000 do 1.500 dinara za 40 minuta”, objašnjava naša sagovornica.

Što se ostalih kozmetičkih usliga tiče, kako saznajemo, cene su šarolike.

Pedikir, na primer, košta 1.300 do 1.500 dinara, manikir od 1.200 do 2.000, depilacija od 1.000 do 1.500 dinara, epilacija od 3.000 do 5.000, nadogradnja noktiju od 1.000 do 1.500 dinara, botoks za kosu od 1.000 do 1.500 dinara, dok je cena minuta u solarijumu od 35 do 60 dinara.

Zrenjanin: Nokti važniji od lica

Sve poskupljuje, pa tako i kozmetičke usluge, a trvdnja da za doterivanje mora biti i dalje važi za mnoge Zrenjaninke.

One još imaju za fizuru, nokte i obrve, a sunčanje se podrazumeva.

Najpopularnije usluge u salonima lepote su već godinama manikir i pedikir, a nega noktiju uveliko nadmašuje negu lica i tela.

Ipak, rekorder polularnosti među oba pola duže od 30 godina je solarijum, koji, urpkos upozorenjima lekara i sve većem broju melanoma, i dalje spada u najpristupačnije i najkorišćenije usluge. Minut „sunčanja“ je 30 dinara.

Koliko košta "da budeš lep" u Majdanpeku, Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Novom Pazaru, Užicu i Vranju 4
Foto: Pixabay

Klasičan manikir u boljem kozmetičkom salonu košta 800 dinara, a pedikir 1.300 dinara. Nadogradnja noktiju je 2.200 dinara, ima i po jefinijoj ceni, ali kao što svaka žena zna, nije svaka usluga ista.

Depilacija je 1.300 dinara, a epilacija celih nogu 16.000 dinara.

Mesečni budžet, po ovim cenama kada se dodaju usluge frizera od 800 do 2.500 dinara, prelazi 10.000 dinara.

Kragujevac: Svi termini popunjeni, devojke se spremaju za more

Saloni lepote u Kragujevcu rade punom parom, jer je u toku letnja sezona, kada se devojke pripremaju za more.

U kozmetičkim salonima kažu za Danas da su devojke tokom letnjih meseci najviše zainteresovane za solarijum, depilaciju, manikir i pedikir, odnosno da ulepšaju one delove tela koji se vide na plaži ili eventualno nekoj proslavi.

„Devojke žele da pripreme kožu za more tako da je najaktuelniji solarijum. Minut ležećeg solarijuma košta 35, a stojećeg 40 dinara. Takođe, tokom letnje sezone žene uglavnom dolaze na depilaciju, dok epilaciju rade cele godine“, objašnjava Mirjana Matović, vlasnica jednog od kragujevačkih salona.

Cene epilaciju su različite u zavisnosti od dela tela koji se tretira i kreću se od 900 dinara, za nausnice, do 12.000 za epilaciju celog tela.

Devojke se uglavnom odlučuju za epilaciju ruku koja košta 5.000 i nogu, za šta moraju da izdvoje 7.000 dinara.

U ovom salonu, pored žena, epilaciju mogu da urade i muškarci koji će za tretman vrata morati da izdvoje 1.500, za grudi 4.500, a za noge 10.000 dinara.

– Manikir imamo tokom cele godine, jer je to devojkama prešlo u naviku, kada jednom urade nokte, to rade nezavisno od sezone. Ono što je sada aktuelno jesu depilacija i pedikir zbog matura, svadbi i odlazaka na more – objašnjava Radovanović.

Ona ističe da cene manikira kreću od 700 dinara, dok pedikir običnim lakom košta 1.200, a gelom 1.400 dinara.

U kragujevačkim kozmetičkim salonima depilacija ruku ide od 400 do 600 dinara, depilacija celih nogu je od 1.200 do 1.750 dinara.

Niš: Botoks kose do 4.000 dinara

U Nišu postoji veliki broj kozmetičkih salona koji pruža usluge manikira, a cene se kreću od 600 do 1.500 dinara.

Slično je i za pedikir, ali su cene nešto više, i potrebno je izdvojiti od 800 do 1.600 dinara.

Cena nadogradnje, odnosno izlivanja noktiju, zavise da li se radi gelom ili akrilom, ali treba platiti od 1.500 do 3.000 dinara.

Anticelulit tretmani, na primer, presoterapija, 10 tretmana, staje 4.500, ultrazvučna kavitacija 7.000, a anticelulit masaža 8.000 dinara.

Dame botoks za kosu mogu da dobiju po ceni od 1.000 do 4.000 dinara, u zavinosti od dužine kose.

Cene solarijuma zavise od minuta, ali se kreću od 25 do 40 dinara.

Jelena Kostić, vlasnica kozmetičkog salona, kaže da su cene u Nišu dosta niže u odnosu na Beograd i Novi Sad, zbog toga što je u tom gradu mnogo niži standard.

„Imamo dosta posla kad su mature, jer sve devojke žele da budu tip-top sređene za to veče. Međutim, tokom godine ima perioda kad nema dovoljno mušterija. Cene repromaterijala su porasle, kao i komunalija i poreza, ali ne možemo da ih pratimo jer nam redovne mušterije kažu da im je i sada skupo. Svesni smo da za hranu mora da bude, ali ne i za ulepšavanje“, priča ona.

Najveći problem su im, kako objašnjava, nelegalna konkurencija.

„Ima dosta kozmetičarki koje rade neprijavljeno u svojim stanovima ili kućama. Naravno, kad ne plate porez, lokal i sve druge dadžbine, mogu da imaju mnogo niže cene. Razumem one žene što u vreme krize odluče da idu u te divlje salone, ali je kriva inspekcija koja to dozvoljava i ne zatvara ih uz ogromne kazne. Na društvenim mrežama se bez ikakvih problema reklamiraju takvi saloni“, upozorava ova kozmetičarka.

Subotica: Frizure u fokusu

U Subotici postoji veliki broj salona lepote, kako onih specijalizovanih za pojedine kozmetičke usluge, tako i onih u kojima se pružaju svi tretmani lica i tela na jednom mestu.

Tokom leta neke od najtraženijih su frizerske i usluge profesionalnog šminkanja, jer je to period matura i učestalih venčanja, pa je termine potrebno zakazati unapred.

Po traženosti ne zaostaju ni usluge depilacije i solarijuma, dok su usluge manikira i nadogradnje noktiju aktuelne tokom cele godine.

Kada su u pitanju cene kozmetičkih usluga, za profesionalno šminkanje u Subotici je potrebno izdvojiti oko 2.500 dinara, dok, recimo, tretman botoksa za kosu košta oko 1.000 dinara.

Za manikir potrebno je izdvojiti od 600 dinara do 1.000 dinara. Ukoliko žele da stave gel na prirodne nokte, Subotičanke treba da plate oko 1.400 dinara, za nadogradnju noktiju 2.000 dinara, a za izlivanje noktiju 2.500 dinara. Korekcija noktiju staje 1.400 dinara.

Usluga klasičnog pedikira košta 1.500 dinara, dok je za pedikir sa lakiranjem potrebno izdvojiti 1.800 dinara, a za pedikir sa gel lakom 2.300 dinara.

Kada je u pitanju depilacija, skidanje nausnica košta 300 dinara, depilacija ruke je 750 dinara, a depilacija pola nogu 800 dinara. Za depilaciju celih nogu i prepona je potrebno izdvojiti oko 1.500 dinara.

Epilacija je skuplja, pa tako epilacija nausnica košta oko 1.500 dinara, pazuha 2.500 dinara, a ruke 4.700 dinara. Za epilaciju pola nogu je potrebno izdvojiti oko 5.200 dinara, a celih oko 9.300 dinara.

Epilacija prepona je oko 2.300 dinara, a celih nogu i bikini zone košta 11.800 dinara, dok je za epilaciju celih nogu i takozvane „brazilke“ cena 13.000 dinara.

Za četiri minuta u ležećem solarijumu je potrebno izdvojiti 200 dinara, za osam minuta 250 dinara, a za 16 minuta 400 dinara. Stojeći solarijum je nešto skuplji, pa četiri minuta staje 200 dinara, osam minuta je 320 dinara, dok je za 16 minuta potrebno izdvojiti 530 dinara.

Koliko košta "da budeš lep" u Majdanpeku, Zaječaru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Novom Pazaru, Užicu i Vranju 5
Foto: Pixabay

Kada su u pitanju anticelulit tretmani, klasična celulit masaža košta 1.400 dinara, a u kombinaciji sa presoterapijom je 2.400 dinara.

Kavitacija sa celulit masažom iznosi 2.500 dinara, a kavitacija i presoterapija 3.400 dinara.

U Novom Pazaru kozmetičari podigli cene

Kozmetičari Novog Pazara prate trend opštih poskupljenja pa su i oni blago povećali cene svojih usluga u odnosu na prethodni period.

Tako da dame koje žele kompletan tretman ili sređivanje za neku svečanost za usluge kozmetičara moraju izdvojiti znatno preko 100 evra.

Pedikir u novopazarskim salonima lepote košta od 1.200 do 2.000 dinara, slične cene su i za nadogradnju noktiju, manikir je oko 2.000 dinara, masaže tela idu i do 3.000 dinara, a šminkanje od 1.200 do 2.400 dinara.

Anticelulit i tretmani depiliranja koštaju od 4.000 do 5.000 dinara.

Botoks za kosu je oko 2.000 dinara, higijenski tretman lica je od 3.000 do 7.000 dinara, a minut u solarijumu je oko 30 dinara.

Užice: Velike gužve, cene ujednačene

I pored krize, para za lepotu uvek ima. To kažu u užičkim salonima lepote, u kojima se povremeno dešavaju gužve, posebno vikendima, kada su svadbe i druga slavlja.

Pojedini saloni nisu menjali cene usluga duže od jedne godine, neki su ih promenili pre šest meseci, ali ne drastično. Povremeno nude i razne akcije.

U tri užička popularna salona lepote cene su slične. Pedikir, u zavisnosti od toga da li je običani ili medicinski, treba platiti od 1.000 do 2000, manikir od 500 do 1.000, dok je nadogradnja noktiju ili izlivanje nokatnih ploča od 1.400 do 2.000 dinara i u tu cenu je uračunat manikir.

Depilacija, u zavisnosti od površne regije tela, košta 200 do 2.500, a jedan tretman epilacije laserom od 10 do 30 evra i više, u dinarskoj protivrednosti.

Anticelulit tretmani su od 1.400 do 2.000 dinara, po jednoj seriji, a oko 30 dinara košta minut u solarijumu koga nema u svim salonima, jer se ne preporučuje zbog velikog rizika po zdravlje kože.

„Već duže nismo menjali cene i one su prilagođene našoj sredini, mada su mnogo više u Beogradu i Kragujevcu“, kaže vlasnica jednog užičkog salona.

Ona navodi da se „povremeno dešavaju gužve i da se usluge zakazaju za dan ili dva, nekada su moguće i dan za dan, ali da nema dužeg čekanja“, jer je u tom salonu, kako kaže, „dobra organizacija“.

„Naša usluge koriste i muškarci, ali u manjem broju od žena. Oni, najćešće, traže masaže, tretmane lica i medicinski pedikir“, objašnjava naša sagovornica.

Vranje: Ulepšavanje za svačiji džep

U vranju popularni pedikir košta od 1.000 do 2.000 dinara, zavisno od toga da li želite pedikir, pedikir sa lakiranjem ili pedikir sa trajnim lakom.

Za manikir ćete platiti od 500 do 1.200 dinara, opet u odnosu na vaše želje: da li se radi o manikiru, manikiru sa lakiranjem, trajnom laku ili gelu.

Nadogradnja noktiju u vranjskim kozmetičkim salonima koštaće vas od 1.000 do 1.600 dinara, opet u skladu sa vašim željama.

Depilaciju ćete platiti od 300 do 1.000 dinara. Cene su niže za depilaciju pazuha, leđa i stomaka, dok su nešto više za depilaciju prepona, nogu, ruku, leđa i grudi.

Za epilaciju ćete morati da izdvojite, ako ste muškarac, od 1.000 do 20.000, a žene 1.500 do 20.000 dinara. Sve zavisi, opet, od toga koji deo tela želite da tretirate.

Cena anticelilit tretmana varira od 1.200 do 2.400 dinara, a botoks za kosu od 1.800 do 2.500, zavisno od preferencija mušterije.

Solarijum će vas koštati 40 (stojeći) ili 50 (ležeći) dinara po minutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari