Kon: Datum za masovna okupljanja je uslovan 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Datum 21. jun, nakon koga bi trebalo da budu dozvoljena veća okupljana na festivalima i proslavama, nije fiksiran i može da bude pomeren u zavisnosti od toga da li su ispunjeni potrebni uslovi, objasnio je za Danas epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba.

On je kazao da je „jasno da je ovaj datum nametnut od strane ivent industrije koja mora da počne da planira (svoje događaje), „ali da to nema nikakve veze sa rezultatom“, te da je važno naglasiti da je datum „uslovan“.

– Prvo, potrebno je da 50 odsto stanovništva primi obe doze vakcine i da prođe najmanje dve nedelje posle druge doze. Što se tiče Beograda, taj cilj će se verovatno dostići, a za ostale delove zemlje ne mogu da tvrdim. Drugo, izuzetno je važna aktivnost virusa. Ako bi ona počela da raste, taj datum bi morao da se pomeri – istakao je Kon.

Prema podacima koje je juče izneo zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u Beogradu je prvu dozu primilo 47,2 odsto punoletnih, a obe doze 38,2 starijih od 18. Na nivou cele Srbije obuhvat vakcinacijom je manji – do subote prošle nedelje prvu dozu primilo je 2, 26 milion, a a obe doze 1, 73 miliona građana.

Tačni podaci o broju punoletnih građana koji žive u Srbiji ne postoje (videti okvir), međutim koja god od cifara koje se pominju u javnosti da se uzme u obzir, vidi se da broj potpuno vakcinisanih treba da poraste za oko 900.000 pa naviše, da bi se stiglo do 50 odsto onih koji su dobili obe doze.

Predrag Kon međutim navodi da potpuna vakcinisanost jeste uslov, a ako se ne dostigne „videćemo dalje šta ćemo raditi“. Osvrćući se pak na trenutnu epidemiološku situaciju, sagovornik Danasa navodi da je ona „solidna“, na šta upućuju osnovni pokazatelji – broj novozaraženih, broj zaraženih na 100.000 stanovnika, kao i udeo pozitivnih u dnevnom broju testiranih.

Odgovarajući na pitanje da li pad procenta pozitivnih od ukupno testiranih (sa preko 30 odsto početkom aprila na sadašnjih šest) odražava realnu situaciju, odnosno da li ovom padu možda doprinosi veći broj ljudi koji se testiraju zbog putovanja, Kon kaže da niz indikatora svedoči u prilog tome da se epidemiološka situacija bitno popravlja.

– Mi vidimo da broj prvih pregleda u kovid ambulantama pada iz dana u dan. Takođe, pozitivnost u slučaju sumnje na kovid je 8,4 odsto za celu nedelju, na osnovu podataka iz domova zdravlja u Beogradu, navodi Kon. On ističe i da je ovakvoj situaciji doprinela kombinacija mera i vakcinacija, na kojoj se i dalje mora insistirati sve vreme.

– Jasno je da vakcinacija povećava i ubrzava stvaranje barijere. Cilj koji je postavljen od 50 odsto vakcinisanih je solidan i dovoljan, ali ga nije lako dostići na nivou Srbije. Mi ćemo naravno nastaviti da insistiramo na vakcinaciji sve vreme, jer nema razloga da se stane ako se dosegne i 50 odsto, kaže Kon.

On zaključuje da će dalji tok epidemije zavisiti i od samog virusa.

– Virus nije pokazao tako velike izmene da bi imunizacija došla u pitanje, odnosno da bi morala vakcina da se menja. Treba shvatiti da virus neće nestati, on će biti sa nama na niskom intenzitetu aktivnosti. Mi smo sad u prilično solidnoj situaciji i ne bismo smeli to da prokockamo, zaključuje Kon.

Koliko zapravo ima punoletnih

Podaci Republičkog zavoda za statistiku za 2019, pokazuju da u Srbiji živi oko 5,7 miliona punoletnih. Međutim, prošle godine Ministarstvo finansija navelo je da se poziv za pomoć od 100 evra odnosi na 5,5 miliona punoletnih. Na osnovu procenata vakcinisanih koje je ranije izneo pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković (rekavši da je u Srbiji prvu dozu primilo 2,25 miliona građana, odnosno 42,5 odsto punoletnih), izgleda da se računa da u Srbiji živi oko 5,3 miliona starijih od 18 godina.