Koncetracija čađi povećana skoro četiri puta 1Užice: Kulja dim iz kotlarnice uzičkog solitera Foto: Nenad Kovačević

Vazduh u Užicu je „opasan“, a u Sevojnu „vrlo nezdrav“, pošto je koncetracija čađi premašila maksimalnu dozvoljenu granicu za skoro četiri puta, pokazala je analiza Zavoda za javno zdravlje.

Gornja dozvoljena granica prisustva te materije je ograničena na 50 mikrograma, a njena koncentracija na mernom mestu u Užicu – kod zelene pijace je 190, a kod dečjeg vrtića u Sevojnu 117 mikrograma po kubnim metru vazduha.

Takav vazduh je Zavod za javno zdravlje kategorisao kao „opasan“ u Užicu i „vrlo nezdrav“ u Sevojnu.

– Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da skrate boravak napolju i ako je moguće da ostanu u kući i smanje aktivnosti. Hronični bolesnici moraju uzimati redovnu terapiju, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja obavezno se obratiti lekaru. Ostali treba da izbegavaju aktivnosti napolju. Ne preporučuje se provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima – upozorio je taj zavod.

Takvo stanje ponavlja se skoro svake zime, zbog činjenice da je Užice u kotlini i da nema prirodnog provetravanja, a dodatne probleme, kako stručnjaci ukazuju, stvaraju i privatna ložišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari