Šta znači termin "konkludentna poruka" zbog kojeg je nakratko prekinuto suđenje Belivukovoj grupi? 1Specijalni sud u Beogradu Foto: Stefana Savić (arhiva)

Advokatica Vesna Golubović, koja zastupa porodicu oštećenog Gorana Veličkovića, pred sam kraj prvog dela današnjeg glavnog pretresa prekinula je izlaganje okrivljenog svedoka Bojana Hrvatina i zatražila od predsedavajuće sudskog veća Vinke Berahe da reaguje, budući da joj Veljko Belivuk upućuje „konkludentne poruke“.

Ona je vidno uznemirena i na ivici suza zatražila od sudskog veća da upozori optuženog, što je Belivuk negirao mahanjem rukama.

Beraha je potom prekinula pretres i donela odluku o pauzi, dok je Belivuk nezadovoljno čekao da mu stave lisice, sa blagim osmehom.

Šta znači termin „konkludentno“?

Reč je o pravnom terminu koji je poznat uglavnom kao „konkludentna radnja“.

Po definiciji, to je prećutna izjava koja je učinjena tzv. konkludentnim radnjama (ponašanjima).

Konkludentne radnje su postupci čija neposredna svrha nije u tome da pokažu određenu volju već nešto drugo, ali iz kojih se sa izvesnošću može zaključiti da lice njima izražava određenu volju.

Primera radi, kada po isteku ugovora koji je potpisan na godinu dan, zakupac nastavi da koristi određenu stvar, a zakupodavac se tome ne protivi. Tako se ugovor produžava bez formalnog potpisivanja novog i tu je reč o konkludentnoj radnji.

Dakle, to su radnje koje nisu neposredna, direktna, rečima ili pismeno izražena izjava volje, ali predstavljaju ponašanje iz kojeg se može posredno, ali sa sigurnošću, uzimajući u obzir okolnosti, izvesti zaključak da lice njima izražava volju za obavljanje određene pravne radnje, navodi se na Pravnom blogu.

One predstavljaju određeno prikladno ponašanje osobe iz kojeg se posredno, ali ipak sa sigurnošću, može zaključiti da je njima izrazila svoju saglasnost za poduzimanje određene pravne radnje, zaključenje pravnog posla, odnosno da je izrazila određenu pravno relevantnu volju.

U Leksikonu stranih reči i izraza Milana Vujaklije navodi se da „konkludirati“ znači – zaključivati ili izvoditi zaključak.

Kako objašnjava nekoliko advokata za Danas, „konkludentne poruke“ koje se pominju na današnjem suđenje Belivuku kažu da je reč određenim ponašanjima i znakovima koje je strana kojoj su upućene shvatila šta znače.

To nije direktna izjava, a nije ni čutanje, kako navode, već kada neko nekom želi posredno nešto da ukaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari