Konstituisanje Skupštine, rezolucija o Srbiji i protest zbog presude u slučaju Ćuruvija: Vesti koje su obeležile sedmicu za nama 1Foto: Screenshot/European parliament/RTS; Beta/Miloš Miškov; V. Radovanović/Danas; EPA-EFE/VICKIE FLORES

U Pregledu nedelje izdvajamo za vas pet vesti koje su obeležile sedmicu za nama.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u četvrtak u Strazburu ubedljivom većinom Rezoluciju o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora. EP poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti sa posebnim akcentom na beogradske izbore. Opširnije OVDE.

Stalne članice Saveta bezbednosti UN izrazile su u četvrtak uveče rezerve prema nameri Prištine da jednostrano i bez adekvatnih konsultacija sa partnerima zabrani upotrebu dinara na Kosovu i pozvali je da odloži primenu te mere. Ovo je rečeno tokom rasprave na vanrednoj sednici SB UN o situaciji na Kosovu, zakazanoj na zahtev Beograda. Opširnije OVDE.

U Skupštini Srbije su u utorak uz neviđene policijske mere oko zgrade i kordon policije u civilu u sali koji je opoziciju razdvojio od poslanika vlasti, verifikovani mandati poslanika novog saziva. Poslanici vlasti su zakletvu dali u sali, a poslanici opozicije u skupštinskom holu, pred TV-kamerama. Opširnije OVDE.

U ponedeljak je ispred Apelacionog suda u Beogradu održan protest stotina građana zbog presude kojom su četvorica pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti oslobođena optužbe za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Poručili su da je „pravda ubijena, ali istina živi“. Opširnije OVDE.

Britanski kralj Čarls ima jedan oblik raka, saopštila je u ponedeljak Bakingemska palata koja je dodala da nije rak prostate ali da je otkriven tokom njegovog nedavnog tretmana za uvećanu prostatu. Opširnije OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari