Korać: Car je konačno go i to svi vide, faza simuliranja puta ka EU je završena 1foto FoNet Božana Pavlica

Psiholog i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać izjavio je da je „car konačno go i to svi vide“ i ocenio da su osuđeni ratni zločinci „heroji Vučićeve Srbije“.

Korać je u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija.info rekao da su na vlasti u Srbiji ljudi bez i formalnog i suštinskog obrazovanja, čiji je jedini kriterijum za dolazak na vlast bio lična lojalnost Aleksandru Vučiću pa samim tim, sve i da hoće, oni bolje ne mogu da rade.

„Naprosto, faza intenzivnog simuliranja puta ka EU je završena. Vlast u Srbiji nema alternativnu strategiju političkog ponašanja, pa je pred njima samo jedan put – povratak u ‘slavne devedesete’“, ocenio je Korać.

Prema njegovim rečima, Srbiji veoma šteti način na koji Vučić održava odnose sa Rusijom i Kinom.

„Opšte je mišljenje u regionu da je Srbija najverniji saveznik dve pomenute države. I to u vreme kada i SAD i Zapad u celini Kinu vide kao ozbiljnu vojnu i ekonomsku pretnju u Aziji, dok su sa Rusijom politički odnosi skoro prekinuti. Srbiju će skupo koštati ovaj privid vođenja samostalne spoljne politike“, ocenio je Korać.

Dodao je da Vučić nastavlja Tadićevu politiku „ekvidistance“ u odnosu na svet, koja je inkompatibilna sa ambicijom ulaska Srbije u EU, što je, kako je naveo, još jedan dokaz neiskrenosti Srbije u EU integracijama.

Prema njegovim rečima, odnos Srbije prema susedima „agresivan je, delimično hegemonistički i duboko pogrešan“.

„Umesto da bude svesna sećanja okruženja na ratove devedesetih, ona idejom ‘srpskog sveta’ samo ponavlja fraze o promenjivosti granica i jedinstvu srpskog naroda. Od pada Slobodana Miloševića, Srbija nikada nije imala gore odnose sa susedima iz nekadašnje Jugoslavije“, kazao je Korać.

On je još rekao da je ujedinjenje većine opozicije jedina šansa za pobedu nad Vučićevim režimom i dodao da su u tom pravcu „za sada učinjeni prvi koraci“.

Na pitanje da li je moguć novi DOS, Korać je rekao da, iako nema DOS-a bez Zorana Đinđića, opozicija u Srbiji ima isti zadatak – da Srbiju vrati među demokratske zemlje i okrene je u potpunosti EU integracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari