Kosovski ministar za životnu sredinu: Kosovo je prelazni proces u pravcu spajanja sa Albanijom 1foto EPA-EFE/Georgi Ličovski

Kosovski ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu i član vladajućeg Samoopredeljenja Ljiburn Aljiju izjavio je da je Kosovo privremeni projekat i prelazni proces u pravcu spajanja sa Albanijom, što je izazavalo oštre reakcije opozicije u Prištini, preneo je danas Kossev.

„Potvrđujem da je za mene Kosovo, u okolnostima u kojima je, sa Ustavom i tim stvarima, privremeni projekat. To je prelazni proces u pravcu spajanja sa Albanijom“, kazao je Aljiju za Kljan Kosova.

Na tu izjavu reagovao je predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdižiku, kao i portparolka te stranke Sibelj Haljimi.

„Šta će vam spoljni protivnici, kada imate unutrašnje“, upitao je Abdižiku na društvenoj mreži Fejsbuk, dodajući da „Kosovo danas vode populisti koji u njega ne veruju“.

„Sudbina najvećeg albanskog projekta ‘Kosovo nezavisna i suverena država’ je u rukama onih koji negiraju sopstveno državljanstvo. Kršenje Ustava postala je svakodnevica“, dodao je Abdidžiku, dok je Sibelj Haljimi poručila da bi u svakoj modernoj državi nakon ove izjave usledilo smenjivanje.

Ona je navela da Aljiju treba da se izvini, jer je, kako kaže, povredio „projekat za koji je žrtvovano puno naraštaja“.

Reagijući na Aljijuovu izjavu, nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova Petrit Seljimi rekao je da je premijer Kosova i predsednik Samopredeljenja Aljbin Kurti dobio mandat zahvaljujući otporu promenama granica.

„Uvek sam mislio da je ovo čudno, čak je i njegova stranka imala krajnji program promene granica. Sada, jedan od njegovih ministara i osnivača Samoopredeljenja, kaže da je ‘Kosovo privremena država'“, napisao je Seljimi na društvenoj mreži X.

Kurti je, prema pisanju portala Ekonomija onlajn, odbio da prokomentariše Aljiuove navode, navodeći da mu ne priliči da komentariše TV emisije koje nije gledao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari