Ković nije došao u sud 1Foto: Aleksandar Roknić

Glavni pretres po tužbama profesora Filozofskog fakulteta Nikole Samardžića, Radoša Ljušića, Vlade Stankovića i Dubravke Stojanović protiv kolege Miloša Kovića, po osnovu povrede ugleda i časti, nije juče održan pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Ročište na kom je Ković trebalo da bude saslušan od strane advokata tužbe, odloženo je za 2. decembar, jer se tuženi nije pojavio na sudu, zbog bolesti advokata koji ga zastupa.

Sudija je u ovom slučaju uzeo u obzir navedeni argument, ali i naglasio da narednog puta isti razlog neće biti opravdanje za izostanak, te bi u tom slučaju morao da naredi privođenje Kovića.

Grupa istoričara i profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu – Samardžić, Ljušić, Stanković i Stojanović, podneli su tužbe za uvredu protiv kolege Kovića, docenta na istom fakultetu, zbog niza optužbi koje je na njihov račun izneo putem različitih medija.

Pretresom koji se nastavlja u decembru su objedinjeni procesi po nekoliko posebnih privatnih tužbi i krivičnih postupaka koje je četvoro istoričara pokrenuo protiv Kovića, od aprila 2019. godine.

U tužbi koju je podnela Dubravka Stojanović navedeno je i da su uvrede na njen račun od Kovića počele da pristižu nakon što je u januaru 2019. potpisala apel kojim pruža podršku protestima protiv vlasti u Srbiji.

Ković optužuje grupu profesora da „vrše progon“ nad njim i još nekolicinom kolega sa Filozofskog fakulteta, „ne daju im da rade i napreduju“, a označio ih je kao „ispostave NATO lobističkih struktura“ koji se bave „iščitavanjem istorije pisane u Hagu, Briselu, Berlinu i Vašingtonu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari