Kukasti krst na spomeniku knezu Mihailu: Malo, mnogo, ili mnogo malo? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Ovih dana javnost je obaveštena da je na spomeniku knezu Mihailu Obrenoviću osvanuo kukasti krst. Kao što je do sada bilo jevanđelsko pravilo, kukasti krst su iscrtali nepoznati izvršioci.

U ovakvim situacijama, glavni cilj sporednih institucija je bio usmeriti odgovornost jednih na druge, pa najvažnija institucija nije morala obznaniti informacije o širenju antisemitizma.

Prema podacima koje sam dobavio od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u periodu od 2013. godine, pa do kraja 2022. godine registrovano je ukupno 19 slučajeva na štetu Jevrejske verske zajednice u Republici Srbiji.

Povodom ovih slučajeva, krivične prijave su podnete za šest krivičnih dela i jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka?! Ishod ovih postupaka mi nije poznat. Malo, mnogo, ili mnogo malo?

Knez Mihailo spada u nekoliko veličina koje je srpska istorija proizvela. Uman i obrazovan, prosvetitelj, ali i apsolutista i neomiljen u svoje vreme. Prva njegova vladavina završila se zbacivanjem, a druga atentatom.

Poverljivi dokumenti o njegovoj apsolutističkoj vladavini, kao i jedno suđenje, bili su motiv zašto je tadašnja Vlada od javnosti sakrila uzroke atentata i dokumenta sa saslušanja.

Danas, uzroci su nam poznati, a izjave su nam dostupne. Kao i druga dokumentacija.

Knez Mihailo pripada novom dobu. „Svastika“ neolitu. I u brojnim muzejima se može videti. A kod nekih religija je sveti simbol.

Jevreji su bili progonjeni od davnina. Bili su trpeljivi i pružali su povremeno otpor. Rastrzani između raznih sila.

Nakon Holokausta, rešili su da se konačno izbore za sebe. I danas se bore.

Ofis britanski, koji je imao mandat nad Palestinom, nije uspevao da reši sukob između jevrejske i arapske zajednice, pa je odlučio da ga premesti na drugo mesto. U Ujedinjene nacije.

Prestankom britanskog mandata stvorena je 1948. godine država Izrael i nastao je jedan od najvećih migracionih pokreta. Iseljavanje Jevreja iz celog sveta u Svetu zemlju.

Međutim, oni su i dalje progonjeni širom sveta. A to radi upravo „svastika“. Njoj nisu bitne žrtve. Ona ih proizvodi. To je njena zla rabota. I ćuti. Uporno ćuti i progoni.

Povod za ovaj tekst nisu samo vandalska ćud i slučajni glas protiv sejanja antisemitizma u Republici Srbiji, jer su knez Mihailo i „svastika“ svuda oko nas.

Sve je izvesnije da će se javnost dalje baviti knezom Mihailom, progonom Jevreja i drugim „svastikama“ u nekom trećem obliku. Nacizmu se mora stati na put!

Autor je istoričar

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari