Labris: Vreme je da Srbija dozvoli istopolna partnerstva 1Foto: Pixabay / John Baylis

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava pozdravlja usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori i naglašava da je vreme da i država Srbija usvji zakon o istopolnim partnerstvima.

“Ovo je istorijski trenutak za LGBTI zajednicu u Crnoj Gori. Čestitamo svim aktivistima i aktivistkinjama na višegodišnjoj borbi da dođe do izglasavanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u crnogorskom parlamentu. Iako ovaj Zakon ne predviđa mogućnost starateljstva ili usvajanja dece, prava istopolnih parova u Crnoj Gori će u velikoj meri biti izjednačena sa pravima heteroseksualnih parova. Bez obzira da li su crnogorske vlasti ovom odlukom želele da učine korak napred ka članstvu u Evropskoj uniji, svakodnevni život LGBTI osoba od sada će biti znatno unapređen”, ukazuju iz Labrisa.

Iz Labrisa podsećaju da su nedavno izradili Model zakona o građanskom partnerstvu, koji upravo reguliše prava istopolnih parova – od socijalnih, zdravstvenih i imovinskih prava, prava na nasleđivanje i izdržavanje, do poreskih olakšica, podizanja zajedničkog kredita i dr.

“Model zakona smo poslali nadležnim institucijama, ali do danas nas niko nije kontaktirao. Nažalost, svih ovih godina nismo naišli na razumevanje nadležnog ministarstva, odnosno Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje po svemu sudeći nije zainteresovano da obezbedi prava čitavom jednom delu populacije koji živi u Srbiji i redovno plaća poreze i ispunjava druge obaveze prema državi”, navode u Labrisu.

Kako naglašavaju u ovoj nevladinoj organizaciji, LGBTI osobe u Srbiji, ne samo da trpe diskriminaciju i nasilje, već se nalaze i u zakonskom vakuumu, što dodatno otežava da vode normalne živote.

“Nadamo se da će usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Crnoj Gori biti podsticaj Vladi Srbije da shvati neophodnost usvajanja Zakona o građanskom partnerstvu i značaj jednakog tretmana svih svojih građana i građanki. Pogotovo što se na čelu Vlade Srbije nalazi Ana Brnabić, autovana lezbejka, koja, nažalost, još uvek nije iskoristila svoj položaj da unapredi prava LGBTI osoba u našoj zemlji. S druge strane, iako je premijerka privilegovana u brojnim aspektima, i ona živi u zakonski nepriznatoj zajednici sa svojom partnerkom i odgaja dete kojem po zakonu ove države ne može da bude roditelj”, naglašavaju u Labrisu i pozivaju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i Vladu Srbije da iniciraju usvajanje zakona koji bi regulisao istopolna partnerstva u našoj državi čim se formira novi saziv Skupštine Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari