specijalni sudfoto FoNet Marko Dragoslavić

Četvrtog dana ovonedeljnog glavnog pretresa kriminalnoj grupi Veljka Belivuka u Specijalnom sudu završeno je unakrsno ispitivanje svedoka-okrivljenog Srđana Lalića od strane okrovljenog Marka Miljkovića, a reč posle njega su preuzeli advokati odbrane, kao i okrivljeni Miloš Budimir, dok je iz pritvora pušten jedan od okrivljenih.

Miljković je na samom početku pitao Lalića o detaljima sitaucije kada su određeni pripadnici škaljarskog klana „opservirali“ iz zgrade u Humskoj i iz neposredne blizine stadiona, a potom i za Lalićeve tvrdnje da su sa stadiona FK Partizana brisani snimci.

Govoreći o pucnjavi koja se dogodila u blizini stadiona FK Partizan, a u kojoj grupa navodno nije učestvovala, Lalić je istakao da je i tom prilikom izvršen pritisak da se snimci sa nadzornih kamera na stadionu izbrišu.

Prema njegovim rečima, portiri su negodovali, ali da je oba puta rečeno da je „neko iz fudbala“, dao dozvolu.

„Da, on jedini ima šifre. On je negodovao, ali je dobio informacije od Veljka i Marka da izbriše jer su navodno tako rekli ljudi odozgo, iz fudbala. Jedan od portira je i prijatelj sa braćom Budimir“, rekao je Lalić i pojasnio da misli da u jednoj od navedenih situacija niko čak nije ni tražio dozvolu, te da su Miljković i Belivuk „iscenirali“ odlazak do uprave i potom slagali da su dobili potvrdan odgovor.

On je pojasnio da nije siguran o ko je tačno dao dozvolu, ali da pretpostavlja da se radi o Milošu Vazuri i Miloradu Vučeliću.

Lalić je dodao i da su tom prilikom brisani snimci sa svih kamera na stadionu, kao i da je policija, prilikom istrage pucnjave, vidno negodovala, te da su ukazali da im nije jasno kako je moguće da baš za taj period nema snimaka.

On je potvrdio i da je Miloš Vazura, generalni direktor FK Partizana, neretko boravio u bašti gde se nalazio takozvani „bunker“ na stadionu FK Partizana.

Tokom pretresa, Lalić je u nekoliko navrata pomenuo advokata Dejana Lazarevića, kao i brisanje snimaka sa nadzornih kamera sa nekoliko luksuznih kuća na Dedinju, u blizini američke ambasade, a gde je izvršena otmica Nikole Mitića.

Lalić je takođe u više navrata istakao da nema ništa protiv Lazarevića, te da ga „poštuje“, ali i da se na „skaj“ aplikaciji Lazarević zvao „Venge“. Miljković mu je tom prilikom ponovo pomenuo ime ujaka, ali i dobacio da je „kvaran“.

Iz pritvora pušten Mijat Simeunović

Na predlog advokata Ivane Ostojić, optuženi Mijat Simeunović je pušten iz pritvora, te mu je iskazana mera napuštanja boravišta.
Ovu odluku propratio je aplauz iz dela gde sede okrivljeni, među kojima su najglasniji bili Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Kako je rečeno, svakog 1. i 15. u mesecu mora da se javlja najbližoj policijskoj stanici.

Ostale predloge za ukidanje pritvora drugim optuženima, sudsko veće je odbacilo.

Tužilaštvo se, pre povlačenja sudskog veća kako bi donelo odluku, usprotivilo svim zahtevima.

Papiću ostavili pet telefona sa „Skaj“ aplikacijom

Upitan od strane Miljkovića da li je nekada ostavio optuženom Aleksi Šejiću, koji je radio kao konobar na stadionu FK Partizan, pet mobilnih telefona za Papića, Lalić je odgovorio delimično potvrdno.

„Za tebe sam ostavio pet crnih Google Pixel telefona“, rekao je Lalić.

Tokom pretresa još jednom su pomenuta delovanja grupe u planu za izvršenje atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i u organizovanju potencijalnih nereda kako bi se vlast destabilizovala.

Kako je naveo Lalić u odgovoru na pitanje advokata, grupa je mlađim navijačima zadavala da pišu plakate sa političkim porukama.

„Neki klinci po naređenju Veljka i Marka. Neka pljuvačina sistema i vlasti, oko migranata, korupcije“, rekao je Lalić.

On je napomenuo i da je „politički aktivizam Radoja Zvicera“ sprovođen i putem društvenih mreža.

„Zloupotrebljen je Instagram profil „South side 1980″ i kačene su neke slike Irene Vujović, Vučića i slično. Irenina imovinska karta“, naveo je Lalić.

On je u više navrata ponovio da se pominjala pomoć od strane „crnogorskih službi“ u akcijama koje su za cilj imale da „sruše vladajuću strukturu“.

Miljković pretio u zatvoru svedoku-okrivljenom

Miljković je pitao Lalića i da li je tokom boravka u CZ-u komunicirao sa sevodokom-okrivljenim Nikolom Spasojevićem, na šta je Lalić istakao da je u više navrata čuo Miljkovića kako mu preti.

„Vikao si sa prozora. Rekao si mu da će snositi posledice ako ide kod tužioca“, rekao je Lalić.

Miljković ga je potom upitao da li je Lalić bio na istom spratu sa Spasojevićem, neposredno pred njihovo potpisivanje sporazuma sa Tužilaštvom, na šta je Lalić odgovorio da „u jednom periodu jeste, poslednjih meseci“.

Lalić se verbalno sukobio i sa Milošem Budimirom, pa otkrio nadimke na „Skaju“ pojedinih supruga

Miloš Budimir je najpre Lalića upitao zašto advokate naziva kolegama, na šta mu je Lalić odgovorio da je to navika, budući da su „oni kolege sa univerziteta“.

Došlo je i do manjeg verbalnog okršaja između Budimira i Lalić, kada je svedok-okrivljeni rekao da je Miljković bio u pravu, aludirajući na ranije iznetu tvrdnju da je Miljković rekao kako su svi oni „nesposobni i glupi“.

„Joj, Miloše, stvarno je Miljković u pravu“, rekao je Lalić, zbog čega je dobio i opomenu predsedavajuće sudskog veća.

I tokom današnjeg dana u više navrata je pominjana porodica svedoka-okrivljenog Lalića, pre svega majka i devojka, kao i ujak, ali i otac braće Budimir, kao i žene Miloša Budimira i Marka Miljkovića.

Kako je rekao Lalić, Miljkovićeva žena je na „Skaju“ nosila nadimak „Lima“, a Miloša Budimira „Bela“.

Tokom pretresa Lalić je negirao umešanost članova svoje porodice, devojke i pojedinih prijatelja u bilo kakva kriminalna dela.

Budimir je tokom pretresa Lalića upitao i za jedan neuspešan transfer marihuane iz Albanije ka Evropi, a koji je navodno oduzet u Mađarskoj, što je Lalić negirao, a na šta su se Veljko Belivuk i Marko Miljković odobravajući smejali.

Smeh među optuženima i odobravanje izazvalo je i pitanje Miloša Budimira odakle Laliću novac za renoviranje izvesnog stana u vrednosti od 30.000 evra, na šta Lalić nije želeo da odgovori, obrazlažući da to i nije njegov stan, već jednog od članova porodice.

I ovog puta je pomenut izvesni ugovor o poklonu za sat marke Rolex, za koji je Lalić i danas tvrdio da je poklon od prijatelja iz detinjstva, koji nije „politička ličnost“.

Pitanja Miloša Budimira naišla su u više navrata na odobravanje, pa je po ulasku u deo za optužene dobio gromoglasan aplauz, ali i: „Bravo brate“.

U više navrata bilo reči o „Skaj“ aplikaciji

Miljković je tokom današnjeg pretresa upitao Lalića za sve nadimke koje tvrdi da je optuženi imao na aplikaciji „Skaj“.

„Uvek si imao nalog Kratos, a menjao si uglavnom posle 6 meseci kada ti istekne pretplata ili kada je neka specifična situacija. MIslim da si samo jednom ili dva puta menjao naloge“, rekao je Lalić.

Kako je napomenuo, Miljković je imao više različitih nadimaka i naloga.

„Lično tvoj je Kratos, a ostale si koristio isključivo za obmanjivanja ili navlačenja. Često si ih držao ugašenim“, dodajući da su ostal.i nalozi bili „Leon“, „Goku“ i „BULLET“.

Lalić je potom objasnio da je prilikom otmice Lazara Vukićevića sugerisao da se signal ka telefonima onemogući.

„Ja sam ti predočio da će on doći sa Skajem. Rekao sam ti da će ostaviti trag na baznim stanicama i da ga stavimo u specijalnu fotrolu koju sam ja imao… Ranije nismo znali. Pisali smo tehničkoj podršci Skaja koji prvo nisu želeli da nam kažu odgovor, ali sam ja insistirao i oni su rekli da je moguće“, rekao je Lalić.

On je dodao i da je savetovao članovima da uvek kod sebe imaju rezervnu SIM karticu, budući da se dešavalo da se kartice „sprže“ same od sebe.

Advokati odbrane prigovarali na pitanja kolega

Pretres je obeležen sukobom advokata Vladimira Petrovića i predsedavajuće sudskog veća Vinke Berahe.

U više navrata, advokat se žalio na odluku predsedavajuće da odbije pitanja, nakon čega je još jednom tražio njeno izuzeće.

Ovu odluku nisu podržali okrivljeni, među kojima su najglasnije negodovali Marko Miljković i Veljko Belivuk, koji je vidno bio iznerviran ponašanjem advokata što je propratio hvatanjem za glavu i razgovorom sa Miljkovićem, najverovatnije sugerišućimu da „smiri advokata“.

Advokat Petrović je, nakon kraćih konsultacija sa okrivljenim Miljkovićem, odustao od predloga za izuzeće i nastavio sa postavljanjem pitanja, nakon čega je usledila pauza.

Na pojedina pitanja Petrovića i njegove kolege, advokati odbrane, uputili su protest.

I u drugom delu današnjeg pretresa, nakon pauze, advokati su ulagali prigovor na pitanja kolega advokata odbrane.

O ubistvu advokata Miše Ognjanovića

Među pitanjima advokata, izdvojilo se pitanje Gorana Petronijevića, koji se najpre izvinio, jer postavlja pitanje koje se ne tiče optužnice, a potom upitao da li Lalić ima neka saznanja o ubistvu advokata Miše Ognjanovića.

Lalić je istakao da je o pomenutom ubistvu čuo samo „ulične priče“, te da je čuo da su isto počinili Strahinja Stojanović, koji je kasnije ubijen prilikom eksplozije, kao i brat pokojnog Velibora Dunjića, nekadašnjeg vođe frakcije navijača Crvene Zvezde.

„Jedina saznanja su to što se spekulisalo ali nismo imali informaciju da ga je likvidirao Strahinja Stojanović, koji je ubijen u eksploziji i još jedan, brat od pokojnog Velibora Dunjića. Mi smo to analizirali, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem“, kratko je odgovorio Lalić.

Sledeće pretres zakazan je za 30. januar 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari