Lečenje melanoma za vreme pandemije  1Foto: M. Đošić

Dvodnevni skup o melanomu koji je danas počeo u Zemunu okupio stručnjake i pacijente iz celog regiona.

Na njemu se razgovaralo o terapijskim inovacijama, ali i iskustvima u lečenju pacijenata u vreme pandemije. 

„Došli su nam prijatelji iz Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske. Doduše, ovog puta manje njih zbog korone. Većina profesora iz regiona je učestvovala na  na tribini pod nazivom „Melanom u doba korone“. Ideja je da razmenimo iskustva, vidimo kako u našem okruženju funkcioniše lečenje melanoma u ovom trenutku” – rekao je na jučerašnjem otvaranju konferencije Savo Pilipović iz UPOOM-a.

Imajući u vidu probleme u zdravstvenom sistemu Srbije, prema njegovim rečima, situacija „nije bila loša za pacijente uprkos korona virusu“.

„Naši pacijenti su primali terapiju, uz određene poteškoće i nesporazume. Usred pandemije, sjajna vest za nas koji bolujemo od melanoma  je da smo dobili nove terapije u junu mesecu. Sada naši pacijenti imaju mnogo veći broj lekova kojima se leče od metastatskog melanoma“,  izjavio je Pilipović.

On je objasnio da je, poredeći zemlje iz okruženja, pacijentima iz Slovenije dostupno najbolje lečenje. Na ovogodišnjoj konferenciji, UPOOM je ugostio i profesorku Janju Ocvirk, jednu od najvećih stručnjakinja za melanom iz Slovenije. 

„U regionu je do nedavno Hrvatska prednjačila“, dodao je Pilipović, ali uz poslednja unapređenja u nekim segmentima Srbija je ispred njih, dok najviše mesta za poboljšanja ima u BIH. 

„Veliki napredak u lečenju u Srbiji bi bio kada bi adjuvantnu terapiju koju primaju pacijenti sa metastatskim melanomom, dobijali i oboleli u ranijim stadijumima bolesti“, objasnio je Pilipović  dodajući da bi se na „taj način mnogo više života spasilo, a zdravstvo bi uz to uštedelo mnogo novca“.

Neophodno nastaviti lečenje pacijenata na VMA

Pilipović je objasnio kako su do pre par godina pacijenti lečeni na VMA, tako što je RFZO naručivao terapiju i za SOVO fond (vojni osiguranici). To je ukinuto, a alternativno rešenje do danas nije pronađeno i na tome se ne radi.

„Mi smo pokupali preko Ministarstva odbrane da to pitanje pokrenemo, međutim, to je sada birokratska procedura koju je veoma komplikovana. Velika je šteta što je napravljen taj prekid, a izgleda da će biti jako teško to vratiti u pređašnje stanje“, rekao je Pilipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari