Majić: Pritisak na tužilaštvo dolazi od političke moći 1Incident ispred Skupštine Srbije Foto: BETA/ MILOŠ MIŠKOV

Štrajk šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića i poslanice Sandre Božić zbog neoglašavanja tužilaštva, odnosno, kako navode, nepozivanja na odgovornost osoba koje su u petak izazvale incidente tokom skupa ispred Skupštine koji su organizovale Dveri, nije ništa drugo do pritisak na tužilaštvo, smatraju sagovornici Danasa.

Kod navedenih poslanika primetna je i neprincipijelnost jer nisu na isti način reagovali na brojne afere u kojima je javnost tražila reakciju tužilaštva – Savamalu, slučaj helikopter, Jovanjicu, Krušik…

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić ocenjuje za Danas da je štrajk glađu Martinovića i Božić nesvakidašnji događaj, imajući u vidu da je reč o predstavnicima vladajuće većine „a poznato je da najveći broj analiza ukazuje da pritisak na tužilaštvo i uticaji upravo dolaze sa strane političke moći“.

– Uočljivo je da se u domaćem političkom životu interesovanje za institucije javlja u zavisnosti od političkog interesa za procesuiranje. Kada postoji zainteresovanost da tužilaštvo reaguje ono se proziva, i obratno, kada je u interesu pasivnost tužilaštva ono se ne ometa u ćutanju. No, za tužilaštvo bi svakako trebalo da bude zabrinjavajuće da je možda i jedina konstanta koja se provlači sa svih strana političkog spektra ta da je ova institucija, kako navode, u mišjoj rupi – ističe Majić.

Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilić kaže za Danas da javno tužilaštvo nije izuzeto iz kritike svog rada, tako da izražavanje kritičkog stava makar i štrajkom glađu može da bude deo opravdane kritike rada javnog tužilaštva, ali da se ovde radi o zameni teza i da je problem u sistemu.

– Ovde je problem što sve to potiče od narodnih poslanika koji po našem ustavnom sistemu imaju ključnu ulogu u izboru šefova javnih tužilaštava i javnih tužilaca, i zamenika javnih tužilaca. Narodna skupština bira javne tužioce na period od šest godina i zamenike prilikom prvog izbora. Kako shvatiti štrajk nego kao poruku da tužioci protiv kojih se štrajkuje ne mogu očekivati da budu ponovno izabrani od narodnih poslanika koji su štrajkovali protiv njih – naglašava Ilić. Prema njegovim rečima, radi se o pritisku na tužilaštvo, koji je rezultat loše postavljenog sistema izbora tužilaca.

Advokat Jovica Todorović ističe za naš list da u incidentu iz koga je narodni poslanik Marijan Rističević izašao sa pocepanim sakoom nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, a da mu se čini da nema osnova ni za privatnu tužbu za krivično delo.

– To je jasno svima koji su videli snimak incidenta, a imaju kakvo takvo stručno znanje i profesionalno iskustvo u toj materiji. Gospodin Aleksandar Martinović, kao profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, koji se doduše bavi javnim, ustavnim pravom, ako se ne varam, svakako spada u pravnike koji imaju barem toliko znanja da im je kristalno jasno da nema razloga za reakciju javnog tužilaštva u vezi sa tim incidentom – kaže Todorović.

On dodaje da upravo zato što se traži angažovanje javnog tužilaštva tamo gde nema osnova da se taj državni organ angažuje, i to od strane lica koja su članovi organa zakonodavne vlasti, i političke ličnosti koje pripadaju vladajućoj koaliciji, taj zahtev predstavlja neprimereni pritisak na javno tužilaštvo da deluje samo kada, i onako kako traži i očekuje vladajuća politička stranka.

– To u velikoj meri može da objasni i zašto su izostale adekvatne reakcije, odnosno delotvorne istrage u brojnim slučajevima, od helikoptera, Savamale, Krušika, Jovanjice…, ukazuje naš sagovornik.

Član Predsedništva Pokreta „Metla 2020“ Novica Antić ocenio je da poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović vređa dostojanstvo parlamenta i inteligenciju naroda odlukom da štrajkuje glađu jer se tužilaštvo ne oglašava zbog postupaka lidera Dveri Boška Obradovića.

– Narodna skupština je ta koja postavlja javne tužioce koji za svoj rad toj istoj skupštini polažu račune. Samo ova činjenica dovoljna je da prikaže količinu besmisla i omalovažavanja ustavne uloge Narodne skupštine oličenog u štrajku glađu narodnog poslanika Aleksandra Martinovića – istakao je Antić.

Aleksandar Martinović je izjavio da njegov štrajk glađu nije pritisak na tužilaštvo ali da se „iskreno nada da će oni koji rukovode tužilaštvom raditi svoj posao“.

Ćutanje o Krušiku, Jovanjici, Doljevcu

Novica Antić je upitao gde je bio Martinović da pita šta radi tužilaštvo kada je na nezakonit način upotrebljen helikopter Vojske Srbije u kojem je poginulo sedam ljudi, ili kada su nestala dva minuta sa snimka sa naplatne rampe u Doljevcu, kada se u javnosti govorilo o Krušiku i Jovanjici, ili kada je javnost pitala kako Martinović prima plate na fakultetima na kojima se ne pojavljuje.

Štrajk zbog pocepanog sakoa

– Kada narodni poslanik štrajkuje glađu zato što je jedan njegov kolega pocepao sako drugom njegovom kolegi, to je jedan performans, koji izvrgava ruglu organe krivičnog gonjenja koji treba da deluju profesionalno, i pravne institute koji su propisani u krivičnom postupku – kaže Jovica Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari