Marija Ratković o izazovima tokom pandemije (VIDEO) 1Foto: Promo

Mikser i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women Srbija) pokrenuli su inicijativu „Žene govore o izazovima tokom pandemije Covid19“.

Cilj akcije je da ohrabre i povežu žene koje su se tokom i nakon ovog perioda suočile sa novim vrstama izazova za koje su brzo morale da pronađu rešenje.

Bilo da je reč o gubitku posla, preopterećenosti obavezama koje se odjednom sve odvijaju u njenoj dnevnoj sobi, brizi o deci ili roditeljima, finansijskim problemima ili psihološkom pritisku…

Ovog puta sagovornica je Marija Ratković, teoretičarka i aktivistkinja u kulturi i ona govori o paničnim napadima, strahu zbog zatvorenosti, ali i kako je zbog sprečenosti da odlazi u ugostiteljske objekte, uštedela novac i kupila bicikl.

Taj momenat, promenio joj je život na potpuno novom nivou.

Ona takođe smatra da žene i u redovnim okolnostima treba da obrate pažnju i poneguju sebe.

– Ako imaju problem, treba da brinu o njemu, a ne da beže u brigu o drugome, što mi često radimo, smatra Marija.

Iskustvo teške bolesti, kaže, učinilo ju je otpornijom, ali samo u jednoj meri. Ponosna je što je ostala „osetljiva“ na ljudske probleme.

Mikser poziva sve žene koje su se suočile sa velikim, nepoznatim i naizgled nerešivim izazovima tokom pandemije i vanrednog stanja, kao i one kojima „nova normalnost“ izgleda previše komplikovano, da se pridruže Fejsbuk grupi „ŽENE GOVORE“.

Tu ćemo imati prilike da međusobno delimo iskustva, učimo jedne od drugih, a grupu će pratiti i psihološkinja Branka Drašković uz čiju pomoć ćemo pokušati da zajedničkim kreativnim snagama pronađemo i kreiramo rešenja i preporuke za ovu i sve buduće potencijalne globalne krize.

Nakon objavljivanja video-klipova, Mikser će održati radionice na kojima će povezati  ambasadorke sa svim ženama koje su u njihovim pričama prepoznale deo svojih problema, kako bi podelile stečena iskustva i na osnovu njih kreirale preporuke i rešenja za izazove tokom trajanja koronavirusa, ali i bilo koje krizne situacije u budućnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari