Martinović: Odlaže se za dve godine raspisivanje konkursa za državne službenike, ostaje taksa za RTS i RTV 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

„Vlada Srbije predložila je da se finansiranje javnih servisa RTS i RTV, kroz taksu produži za još godinu dana, odnosno do kraja decembra naredne godine. Zakonom o javnim medijskim servisima propisano je da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta, ali i kroz taksu, kroz komercijalne prihode i druge izvore, rekao je Aleksandar Martinović, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije.

On je naglasio da javni servisi obavljaju delatnosti od javnog intersa i da ne mogu sami da obezbede dovoljno prihoda,jer nisu komercijalne televizije, pa Vlada predlaže nastavak finansiranja kroz naplatu takse preko računa za struju za još godinu dana.

Ministar Martinović obraćajući se poslanicima rekao je da Vlada Srbije predlaže i da se odloži za dve godine raspisivanje javnog konkursa za zasnivanje radnog odnosa državnih službenika na određeno vreme, zbog povećanog obima posla.

On je ukazao da bi u slučaju da se rok ne produži, od 1. januara bi veliki broj državnh službenika u sudstvu, odnosno Ministarstvu finansija ostao bez posla, jer bi se zahtevalo raspisivanje konkursa.

Ministarka pravde Maja Popović zamolila je poslanike da podrže izmene Zakona o državnim službenicima kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje pravosudnog sistema.

Ona je poslanicima predstavila i međunardne ugovore o saradnji u oblasti pravosuđa Srbije sa Ujedinjenjim Arapskim Emiratima i Brazilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari