Matematički fakultet uputio prigovor Savetu UB 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Matematički fakultet uputio je danas prigovor Savetu Univerziteta u Beogradu zbog toga što Komisija za sprovođenje izbora rektora nije prihvatila kandidaturu profesora ovog fakulteta Aleksandra Lipkovskog, saznaje Danas.

U dopisu koji je potpisao dekan MF Zoran Rakić, a u koji je naš list imao uvid, navodi se da je stav Komisije, baziran na autentičnom tumačenju člana 64 Zakona o visokom obrazovanju, pogrešan. Prema autentičnom tumačenju, Lipkovski nema pravo da se kandiduje pošto je ispunio uslov za penziju čime mu je prestao radni odnos na neodređeno vreme, što je jedan od uslova za kandidaturu za rektora.

Matematički fakultet, međutim, ukazuje da profesoru Lipkovskom radni odnos nije prekidan, niti je sa njim raskinut ugovor o radu, već mu je radni odnos produžen rešenjem, a on kao redovni profesor na MF radi od decembra 2003. godine.

„Koliko nam je poznato na UB nijednom nastavniku kome je produžen radni odnos nije pre toga prestao radni odnos. Stav Komisije o autentičnom tumačenju bi značio da su sva rešenja kojima su nastavnicima produžavani radni odnosi pravno ništavna“, ističe se u dopisu Matematičkog fakulteta i navodi primer bivšeg rektora UB Vladimira Bumbaširevića kome je, ako bi se primenio stav Komisije, radni odnos trebalo da prestane na kraju prve godine njegovog drugog mandata. Podsećaju da se u tom trenutku Bumbaširević nalazio u istoj poziciji kao Lipkovski danas.

U prigovoru se ističe i da je autentično tumačenje zakona doneto 11. februara, a da su izbori za rektora UB raspisani 22. januara, što bi značilo da se pravila menjaju u toku „izborne utakmice“.

Matematički fakultet smatra da je Komisija prekoračila mandat i traži od Saveta UB da donese odluku o proširenju liste evidentiranih kandidata za rektora i uvrsti i Lipkovskog.

Kako je Danas pisao, Komisija je prihvatila kandidature aktuelne rektorke Ivanke Popović i dekana Arhitektonskog fakulteta Vladana Đokića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari