Medicinski deo Kriznog štaba predložio policijski čas i zabranu kontakata 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Jedina opcija koju medicinski deo Kriznog štaba predlaže jeste apsolutni lokdaun, odnosno policijski čas i zabrana kontakata, jer je, po njima, to najcelishodniji način da se u sedam do 10 dana smanji broj zaraženih, rekao je posle sednice Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kako je rekao Gojković, medicinski deo zatvaranje vidi kao jedino moguće rešenje problema, s obzirom na epidemiološku situaciju.

„Oni se jasno i decidno se izjašnjavaju da bi u ovom trenutku to bilo najcelishodnije, što se tiče medicinskog dela. Oni ne mogu i ne žele da ulaze u problem kakve će posledice izazvati lokdaun, pre svega za ekonomski deo, koji ta posledica nosi, tako da je ostalo da u sledećem vremenskom intervalu se sastanemo ponovo, imamo konsultacije i donesemo odluku koja će biti adekvatna“, rekao je Gojković, a prenosi N1.

Niko u javnosti, kako je rekao, ne treba da oročava tu odluku i ona će biti doneta narednih dana.

Istakao je i da se na sednici razgovaralo i o mogućem pooštravanju kazni za one koji krše mere.

„Moramo voditi računa o javnom zdravlju, interesu naših građana, i zdravlja, ali se moramo voditi i mišlju kako ćemo kao država nakon godinu dana u svemu ovome da podnesemo ne samo ekonomski, nego i u ostalim aspektima, sociološki, psihološki, mentalno eventualno novi ‘lokdaun’“, rekao je Gojković.

Oni smatraju, kako je naveo, a prenosi RTS, da smanjenje rada za sat, dva ili tri u objektima gde je veliki promet, ne donosi ništa u pogledu borbe protiv širenja koronavirusa, jer će i tada pojedini organizovati kućne žurke, što, dodaje, neće biti moguće kontrolisati osim uvođenjem policijskog časa.

„Ako bude veliki broj zaraženih, nećemo moći da vakcinišemo ljude“

Najveći problem je, kako je ukazao, da se uspešno sprovede vakcinacija u uslovima povećang broja obolelih.

„Ako budemo imali veliki broj zaraženih, nećemo moći da vakcinišemo ljude“, upozorio je Gojković.

Najavio je, prenosi RTS, da će sutra, na inicijativu premijerke Brnabić, tim iz Ministarstva zdravlja ići u Vranje kako bi video zašto postoji problem sa velikim povećanjem broja novozaraženih u tom gradu.

Upitan koliko se bolnica vratilo u kovid sistem, Gojković je naveo da je svaki dan sve veći broj bolesnika pacijenta, a time se i povećava udeo u bolničkim kapacitetima.

Što se Beograda tiče, preneo je da kapaciteti bolnice u Batajnici nisu potpuno popunjeni, a da je isto i sa kovid bolnicom u Kruševcu.

Upitan da li razgovaralo o ski-centrima, Gojković je istakao da će i oni biti u sklopu svih ovih mera.

„Sigurno će i oni biti uključeni u sve ovo što je na nivou cele države, odnosno u to što ćemo imati neki vid mera u sledećem vremenskom periodu“, napomenuo je Gojković.

Prema današnjim podacima, u Srbiji je registrovano još 3.469 novoobolelih od korona virusa i 16 preminulih.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

67 reagovanja na “Medicinski deo Kriznog štaba predložio policijski čas i zabranu kontakata”

 1. Dokle vise bre.Kako se i vama ne smuci da jedno te isto svaku drugi dan ponavljate.

  • Neka uvedu obavezno nošenje maski, ostale mere su besmislene.

   • Pa obavezno nosenje maski je svuda u zatvorenom prostoru na otvorenom nema smisla

 2. Medicinski deo kriznog staba posto prelaze mere zatvaranja da svim ugrozenim delatnostima uplati po deset hiljada evra mesecno pa neka onda zatvaraju lokale slobodno a ne da zbog njihovog proseravanja ispasta narod.

  • Da sve @uslužne delatnosti“ plate po 100 hiljada evra licima koja su se zarazila kod njih i umrla a 10 hiljada onima koji su oboleli.
   Sreća naša te je većina stanovništva vakcinisana u detnjstvu protiv „bolesti prljavih ruku“ jer su „naše uslužne delatnosti“ tako prljave da bi za godinu dana uništili celo stanovništvo Srbije

   • Mi predlažemo da sve radi potpuno normalno, uključujući i ugostitelje. Min rastojanje između dve osobe je 2m, uključujući i žičare i sl. Ko se ne pridržava ovoga na licu mesta kazna 50.000 din, za ugostitelje 500.000 i kazna zatvora od 30 dana. I da vidiš discipline. Isto da važi i za vlast i za nas, plebs. Ovako vlast svojim ortacima omogućava sve a druge maltretira.

 3. Zakasnili ste “gospodo doktori” iz kriznog štaba… trebali ste tu hrabrost da imate nekoliko dana pred onaj raspust za Sretenje. Mada ko bi ga znao, možda ste vi to i predlagali na vašim sastancima…

   • Ако буде затварања грађана, онда и границе затворити,јер не видим сврху затварања народа а отворених граница .

    • Sve otvoriti i pustiti… ko umre, da se smatra prirodnom selekcijom i gotovo… i svi srecni

    • A sta konkretno Vi ocekujete da ce stici preko granice a sto vec nije u Srbiji?

     • Pa u Srbiji jos nije Hongkongski soj, brazilski soj, juznoafricki soj, americki soj i nije dobro da dodju, a u isto vreme nije dobro da izadje srpski soj.

   • Па зашто им раније ниси скренула пажњу. Шта си чекала?

   • A sta da radimo sa muskarcima koji su vozaci i koji cirkulisu svuda. Oni nisu bitni oni ne mogu da se zaraze. Svi ce u karantin a oni ce i dalje voziti. Oni ne mogu da budu nosioci virusa s obzirom da su najvise u kontaktu sa zarazenim pidrucijima Crne Gore, Albanija, Bosne…

   • Mi smo jednlm zatvorili granice prema EU,ali to nije važilo za Kina, Rusija koji su mogli doći i bez testa a moguće i bez pasoša.

   • Treba policiski cas uvesti dosta vise neodgovornih ljudi igraju se zivotima drugi

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.