Razgovori između Japana i Severne Koreje o normalizovanju odnosa okončani su juče već posle 45 minuta, ostavljajući ogromne pukotine dok su njihovi glavni predstavnici okrivljavali jedni druge zbog neslaganja povodom ključnih tema. „Nadam se da razumeju posledice“, izjavio je glavni diplomatski predstavnik Japana Koiči Haraguči na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnih razgovora.

Razgovori između Japana i Severne Koreje o normalizovanju odnosa okončani su juče već posle 45 minuta, ostavljajući ogromne pukotine dok su njihovi glavni predstavnici okrivljavali jedni druge zbog neslaganja povodom ključnih tema. „Nadam se da razumeju posledice“, izjavio je glavni diplomatski predstavnik Japana Koiči Haraguči na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnih razgovora. Kako je on naglasio, nisu planirane nove diskusije u Hanoju, niti je određen novi datum za buduće razgovore.
Prvi dan razgovora takođe se završio iznenada u sredu popodne, kada su pregovarači Severne Koreje ljutito reagovali na insistiranje Japana da moraju da reše pitanje otmice japanskih građana u Pjongjangu 1970-tih i 80-tih pre poboljšavanja njihovih odnosa. Kada je kretao na razgovore u četvrtak, Haraguči je ni manje ni nego više insistirao na tome da ljutnja druge strane od prethodnog dana neće zaustaviti njegovu stranu da nastavi da insistira na tom pitanju. „Japan je spreman da uzvrati bilo kojom ratnom odštetom. Naglasićemo pitanje otmica ponovo da se uverimo da naše viđenje stigne do lidera vlade Severne Koreje“, rekao je Haraguči, uprkos tome što Severnokorejci misle da bi svaka dalja diskkusija na tu temu bila „besmislena“. Ubrzo nakon što su se razgovori završili u četvrtak, diplomatski predstavnik Severne Koreje Song Il Ho zahtevao je da Japan preduzme prvi korak, umesto što od njegove zemlje traži da napravi ustupak. „Vreme je za Japan da krene dalje“, izjavio je Song na konferenciji za novinare. On je još dodao da Severna Koreja ne može da uzme u obzir ponovno otvaranje istrage otmice dok Japan ne ukine sankcije protiv Pjongjanga zbog nuklearnih testova Koreje prošle godine, i dok ne prestane da „guši“ pro-Severnokorejske stanovnike Japana, kao i dok ne pristane na odštetu za kolonijalnu agresiju.
Dve strane su u četvrtak samo ponavljale svoje postojeće pozicije povodom bilateralnih nesporazuma ali nisu uspele da približe stavove, saopštili su zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari