Menja se Pravilnik o ocenjivanju u srednjoj školi 1Foto: Danas

Izmenama dva prosvetna zakona, koja su još zimus stupila na snagu, promenjena je odredba o ocenjivanju u srednjim školama, ali Pravilnik o ocenjivanju u srednjem obrazovanju nije usklađen sa zakonskim izmenama.

Naime, izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju, predviđeno je da se učenici u srednjoj školi ocenjuju najmanje tri puta u polugodištu, dok je ranije bilo potrebno minimum četiri ocene.

I dalje je zadržana odredba da za predmete čiji je nedeljni fond jedan čas učenik mora imati najmanje dve ocene po polugodištu.

S druge strane, u aktuelnom Pravilniku o ocenjivanju u srednjoj školi stoji da se učeniku koji nije ocenjen najmanje četiri puta u toku polugodišta (odnosno dva iz predmeta čiji je nedeljni fond jedan čas) ne može utvrditi zaključna ocena.

U Ministarstvu prosvete za Danas najavljuju da će novi Pravilnik o ocenjivanju o srednjoj školi biti objavljen u prvom sledećem broju Službenog glasnika i stupiće na snagu pre početka nove školske godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari