Merima Isaković: Istinite ispovesti ne povređuju ljudska prava 1

Glumac Branislav Lečić se oglasio u javnosti nakon što ga je nekadašnja glumica Merima Isaković optužila za pokušaj silovanja, i to pismom u kojem optužuje medije za kršenje pretpostavke nevinosti, povredu ljudskih prava, ali i tvrdeći da su sve optužbe na njegov račun – izmišljene.

Danas ugledni australijski psiholog Merima Isaković kaže za Danas da se neće upuštati ni u kakve reaktivne prepiske sa Lečićevim izjavama.

– On nažalost nije mario za ljudska prava kada je pokrenuo medijsku hajku i psihološko zlostavljanje nad Danijelom Štajnfeld. Istinite ispovesti ne povređuju ljudska prava. Naprotiv – ističe Isaković. Naša sagovornica je uverena da protiv Lečića postoji dovoljno dokaza, podsećajući da je i sama spremna da svedoči o njegovom karakteru, kao i brojne druge mlade glumice koje su imale negativna iskustva sa Lečićem, odnosno upozoravane od kolega kako da se ponašaju u njegovom prisustvu jer su njegovi nagoni očigledno bili poznati u širem glumačkom krugu.

Branislav Lečić se inače prekjuče obratio javnosti pismom reagujući na tekst pod naslovom „Rediteljka Mina Đukić: Predatore poput Lečića štite moćnici“ objavljenom 30. marta 2021. na portalu Nova.rs. On je naveo da je portal „na najgrublji način povredio njegov ugled i čast“, pretpostavku nevinosti „kao jedno od osnovnih ljudskih prava i temelja pravne države“, ali i interes javnosti da bude potpuno i istinito informisana.

„Takođe napominjem da je, nakon iznetih neosnovanih optužbi od strane izvesne moje koleginice, pretpostavljam na talasu senzacionalizma, internet portal Nova.rs bez ikakve provere istinitosti njenih navoda, požurio da me označi kao učinioca ovog zločina, ne dozvolivši ni meni, a ni nadležnim državnim organima Republike Srbije, da ove navode opovrgnemo“, naveo je Lečić, ističući da on nije učinio, niti pokušao da učini krivično delo silovanja.

Za silovanje ga je optužila glumica Danijela Štajnfeld, čije ime je provlačeno kroz tabloidno blato, nakon što je slučaj dospeo u tužilaštvo a ime njenog navodnog silovatelja obelodanjeno.

Lečić je saslušan u policiji, gde je prošao i poligrafsko testiranje što je još više rasplamsalo negativne napise o Danijeli.

Nakon što je videla kroz šta njena mlada koleginica prolazi, oglasila se Merima Isaković iznoseći svoje svedočenje, odnosno iskustvo od pre 43 godine kada je Lečić kao studentkinju pokušao da je siluje.

Kasnije se, prema njenim rečima, izvinio i kroz suze obećao da tako nešto nikada neće više pokušati da uradi. Isaković je navela da s obzirom da očigledno nije održao reč, oseća dužnost da se obrati javnosti, pomogne Danijeli, ali i drugim žrtvama kojih eventualno ima.

U međuvremenu joj se, kako kaže, javilo još mladih glumica sa traumatičnim iskustvom sa Lečićem.

„Javile su mi se nove Lečićeve žrtve. Voljne su da svedoče. Sve su mi ispričale kako im je Lečić prilazio na razne nedostojne načine. Sve su u to vreme bile studentkinje… Samo se Tužilaštvo nije javilo“, rekla je Merima Isaković, dodajući da su devojke imale između 20 i 24 godine.

„Te devojke se međusobno ne poznaju, ali njihove priče imaju mnogo sličnosti u opisu njegovog nasilnog i manipulativnog ponašanja. Voljne su da svedoče pred Tužilaštvom, ali samo pod uslovom da njihov identitet ostane u tajnosti. Naglasile su da ga se boje, ali i da su zaprepašćene toksičnim napisima u tabloidima, pa i šire. Pitale su me da li mogu da nekako meni kažu sve što su doživele od Lečića, ali da sačuvam njihov identitet“, istakla je Isaković.

Slučaj se još uvek nalazi u predistražnoj fazi u Višem javnom tužilaštvu, a kako su u Tužilaštvu naveli, postoji mogućnost da Merima bude pozvana u svojstvu svedoka o Lečićevom karakteru.

Lečić bez odgovora

Nakon prve ispovesti Merime Isaković, PR tim glumca Branislava Lečića saopštio je da se on ne oseća dobro i da se neće oglašavati u javnosti. Posle novih optužbu obratio se saopštenjem, odnosno otvorenim pismom čiji rečnik pokazuje da ga je pisao pravnik. Sam Lečić juče nije bio dostupan za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari