Mesec ljubavi i bratskih greha 1Foto: Medija centar

Muslimanski verski poglavari u Srbiji, reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Sead Nasufović i predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić, povodom početka meseca posta Ramazana, uputili su vernicima poruke.

Reis Nasufović je u svojoj poruci naveo „da vernici treba da se pridržavaju pravila zemlje u kojoj žive, a ne pravila zemlje iz koje potiču“ i da je „pravi uspeh postigao onaj vernik koji se tokom Ramazana nauči samopoštovanju duše u njenoj želji da nadjača telesne strasti, potpuni uspeh onaj koji nauči samopouzdanje ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu, a izvanredan uspeh onaj vernik koji tokom posta nauči poštovanje prema čoveku u njegovoj želji da živi u miru i sreći“.

– Samo u iskrenoj pobožnosti svakog vernika vidimo srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost za naše narode i našu domovinu. Zato je srećan onaj koji se u Ramazanu odazove Alahovom pozivu da u postu nadje mir sa sobom i sa svetom, da nadje ljubav prema Bogu i prema čoveku – poručio je vrhovni poglavar IZ Srbije.

Početak muslimanskog meseca posta svim vernicima – Bošnjacima, Albancima, Aškalijama, Romima i Gorancima, čestitao je i vrhovni poglavar IZ u Srbiji muftija Dudić.

– Poštovani vernici, neka vas četiri osobine Ramazana krase. To su da stalno izjavljujete i svedočite da nema drugog Boga sem Allaha, da stalno molite Allaha za oprost grehova, za dženet i spas od džehenema (pakla) – naglasio je muftija Dudić i dodao da je „Ramazan i mesec Kurana pokajanja, čuvanja od greha, mesec ljubavi, bratskih susreta, opraštanja, solidarnosti i potpomaganja“.

Muftija Dudić je pozvao i sve one koji su otišli iz IZ, na čijem je čelu, da se „vrate kući – zajednici čija su vrata širom otvorena“.

Ramazanski post je počinje ujutru i završava se 14. juna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari