Mešihat IZ Sandžaka: Muftija Dudić sprečava pomirenje 1Foto: IZ Srbije

Pomirenje unutar Islamske zajednice (IZ) i stvaranje jedinstvene organizacije muslimana u Srbiji, počeli su da se spotiču na izjavama i obnovljenim optužbama.

Glavni muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić je, juče u Sjenici, na otvaranju novoizgrađene džamije ponovo prozvao uposlenike IZ Srbije.

Rekao je da je greh da se obavlja molitva za imamima iz te IZ.

„Ukaljali su neki s ahmedijama obraz. Crn im obraz bio, jer su sve zavadili. I, danas ih pozivamo da se vrate, da se pokaju baksuzi. Nismo ni jednog milimetra promenili svoj stav. Nema klanjanja sa njima, haram je“, rekao je muftija Dudić.

Na lokalnim portalima pojavila se informacija, da je posle tog govora „situacija bila na ivici incidenta“ i da su brojni vernici napustili svečani skup.

Odmah je reagovao Mešihat IZ Sandžaka, koji organizaciono pripada IZ Srbije.

U saopštenju je ocenjeno da su takve izjave u suprotnosti „sa opštim interesom muslimana, jer ih međusobno udaljavaju i sprečavaju procese pomirenja i ujedinjenja IZ“.

Navodi se da iz kontakata sa uposlenicima IZ u Srbiji, na čijem čelu je muftija Dudić, pouzdano znaju da oni „iskreno rade na postizanju ujedinjenja islamskih zajednica i vernika“ i da se „sigurno ne slažu sa ovakvim izjavama Dudića, koje su, nesumnjivo, politički naručene i koje imaju samo jedan cilj, a to je sprečavanje pomirenja i jedinstva na kojem uporno radimo i za kojim svi toliko žudimo“.

Mešihat IZ Sandžaka konstatuje da, takvim izjavama, pokušava da se poništi trud iz Dijaneta Turske, Rijaseta IZ BiH i lokalnih političkih faktora na pomirenju IZ i „produbljuju podele i seme su mržnje, netrpeljivosti i sukoba“.

Pozvali su imame da „pokažu verničko dostojanstvo i odgovornost i da se ograde od izjava svojih predstavnika, koje pozivaju na mržnju i sukob i koje su sa aspekta islama nedozvoljene“.

Upućen je zahtev i Rijasetu IZ BiH da se ogradi od izjava muftije Dudića, koje „štete islamu i procesu pomirenja muslimana na ovim prostorima“

Do raskola u IZ došlo je u oktobru 2007.godine. Od tada, zvanično, deluju IZ u Srbiji i Srbije. Svaka za sebe smatra da je jedina legitimna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari