Mešihat IZ Sandžaka ne priznaje izbor Seada Nasufovića za reisu-l-ulemu 1Sead Nasufović Foto: Privatna arhiva

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka saopštio je kako je predsednik Vrhovnog sabora Muhamed Jusufspahić prekršio Ustav i nije poštovao proceduru za izbori reisu-l-uleme, pa je Sead Nasufović nezakonito izabran.

Vrhovni sabor Islamske zajednice (IZ) Srbije, pre tri dana, na još jedan petogodišnji mandat, izabrao je dosadašnjeg reisu-l-ilemu Seada Nasufovića.

Na sednici održanoj u nedelju trebalo je da se definiše izborno telo za izbor vrhovnog poglavara, usvoji pravilnik o izborima i druge radnje u skladu sa Ustavom IZ Srbije.

Mimo dogovora sa prethodnih sednica Jusufspahić je predložio da se na toj sednici izabere reisu-l-ulema, a predstavnici Mešihata IZ Sandžaka napustili su sednicu pošto njihove primedbe nisu prihvaćene.

„Navodni izbor Seada Naszfovića za reisu-l.ulemu IZ Srbije, potpuno je nelegitiman i nezakonit. Zbog toga Mešihat IZ Sandžaka ne priznaje takvu odluku“, navodi se u saopštenju i poziva predsednik Vrhovnog sabora da opozove odluku i omogući nastavak izbornog procesa po normativnim aktima IZ Srbije.

Mešihat IZ Sandžaka je za novog vrhovnog poglavara predložio sandžačkog muftiju Senada Halitovića. a tom kandidaturom „iskazana je želja i namera za stvaranje ambijenta koji bi doveo do ujedinjenja muslimana na teritoriji Sandžaka i Srbije“.

Rukovodstvo IZ Sandžaka izrazilo je uverenje „da se neustavnim glasanjem za reisu-l-ulemu pokušava opstrukcija procesa ujedinjenja muslimana“.

U Srbiji, od jeseni 2007.godine zvanično postoje dve islamske zajednice  Srbije i u Srbiji.

Prva, IZ Srbije deluje samostalno i na njenom čelu je reisu-l-ulema. Od polovine 2016.na toj funkciji je Sead Nasufović.

Druga, IZ u Srbiji je organizaciono vezana za IZ BiH i za vrhovnog poglavara priznaje reisu-l-ulemu Huseina Kavazovića. Toj zajednici vrhovni poglavar je glavni muftija Mevlud Dudić.

Dve islamske se međusobno optužuju i ne priznaju.

Svi dosadašnji pokušaji mirenja i stvaranja jedinstvene IZ su bili bezuspešni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari