Mihajlović osudila naslovnice medija o slučaju otmice 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je danas objavljivanje detalja o otmici i nasilju koje je pretrpela Monika Karimanović na naslovnim stranama nekoliko dnevnih novina.

“Primeri današnjih naslovnih strana su primer onog što mediji ne treba da rade jer objavljivanje detalja otmice i nasilja koje je pretrpela Monika Karimanović zapravo produžava nasilje nad njom i nakon što je devojčica pronađena, a njen otmičar uhapšen. Borba protiv nasilja je odgovornost svih nas, uključujući i medije, koji bi trebalo da profesionalnim izveštavanjem i poštovanjem novinarskog kodeksa doprinesu da devojčica ponovo ima normalan život i da je njeni vršnjaci gledaju kao normalnu devojčicu i svoju drugaricu”, rekla je Mihajlović, i pozvala novinarska udruženja, pre svih UNS i NUNS, da reaguju povodom ovog slučaja.

Ona je dodala da “mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja, a ne da senzacionalizmom produžavaju nasilje nad žrtvom”.

“Kao što su bili podrška u potrazi za nestalom devojčicom, objavljujući njene i fotografije otmičara, kako bi građani mogli da ih prepoznaju, tako i sada, kad je pronađena, mediji mogu da imaju pozitivnu ulogu. Oni mogu da budu važan partner u borbi protiv nasilja, ali to mogu biti samo ako šalju poruku da je svako nasilje nedopustivo, ali i da stanu u zaštitu žrtava, makar tako što će se uzdržati od objavljivanja tekstova i fotografija o pretrpljenom nasilju”, ističe Mihajlovićeva.

Da podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da naslovne strane pojedinih današnjih tabloida predstavljaju „dno medijskog nemorala i bestidnosti“ i najavilo da će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti, kao i da očekuje brzu i odlučnu reakciju javnog tužilaštva.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je današnje naslovne strane „Srpskog telegrafa“ i „Informera“ kojima se, objavljivanjem iskaza višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, grubo krši dostojanstvo i privatnost maloletne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je osudilo objavljivanje detalja saslušanja otmičara u pojedinim novinama, čime su, kako su ocenili, grubo prekršene zakonske i etičke norme o privatnosti i dostojanstvu maloletne žrtve.

Povodom objavljivanja delova iskaza osumnjičenog Ninoslava Jovanovića o zlostavljanju Monike Karimanović redakcija Srpskog telegrafa se izvinila Moniki, njenoj porodici i javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari