Milan Panić pre 20 godina imao ideju o „spasavanju“ Srbije i njenog predsednika 1

Prvi premijer Savezne Republike Jugoslavije, Milan Panić, imao je pre 20 godina konkretan predlog o mirnom „razlazu“ Srbije i Slobodana Miloševića, od čega bi imali koristi i veća članica tadašnje SRJ i ondašnji srpski predsednik.

„Kako možete da diskutujete, kažu meni, o pitanju ulaska Srbije u EU kada vi imate problem koji se zove Milošević. Srbija je manje, više u evropskom zatvoru. Evropska unija ne dozvoljava čitavoj srpskoj i jugoslovenskoj i vladi da izađe iz zemlje. Specifično, ne možemo ništa da predložimo danas, niko ne bi usvojio. Zato mislim da bi bila greška predlagati konkretno dok se ne reši problem o kojem svi govore, a to je Slobodan Milošević“, rekao je bogati i uticajni američki biznismen u intervjuu za Danas.

U razgovoru vođenom tokom Svetskog ekonomskog foruma u Salcburgu, prvi čovek Vlade SRJ u periodu od 1992. do 1993. godine ponovio je ideju iznetu u Vašington postu.

„To je verovatno jedan od načina da Milošević preživi ovu tragediju, njegovu i njegove familije. Veliki treba da sačine neku vrstu ugovora o njegovoj bezbednosti u zamenu za odlazak sa vlasti. Rusi i Putin tu, po mom mišljenju, treba da odigraju ključnu ulogu. Ako Zapad i Rusi s njim naprave „ugovor“ on će živeti po tom „ugovoru“. Da sam na njegovom mestu ja bih ovo odmah prihvatio. Ovo je najhumanije i najefektnije rešenje. Mislim da početak razgovora o odlasku Miločevića otvara mogućnost diskusije o EU…

Drugoplasirani kandidat na predsedničkim izborima u Srbiji 1992. smatrao je svog takmaca balkanskim a ne samo srpskim problemom i tvrdio da Milošević jedino povlačenjem u egzil može izbeći izručivanje Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, sa sedištem u Holandiji.

„Miloševićeva sudbina je napisana. Jedan put je da pristane na ovo i to je najbolje za njega i familiju, najbolje za Srbe, miran put. Drugi put je Hag. Ne znam zašto, ali on u svetu ima karakteristike čoveka koji nijedan vođa u svetu i diktator nema. Milošević je u deset puta goroj situaciji nego Sadam Husein ili što je bio Fidel Kastro ili Gadafi… Svi žele da ga odvedu u Hag. Podvlačim – ja nisam zagovormik trećeg izlaza“.

Panić je svoju zamisao bio preneo i zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država.

„Vrlo sam zadovoljan razgovorima koje sam imao u Beloj kući, Stejt departmentu i u Kongresu… Svima je jasno da opozicija ne može ništa da uradi dok imamo diktatora koji ih teroriše…“

Jedan od retkih vlasnika američkog pasoša na visokom političkom položaju u stranoj zemlji, u istoriji SAD, imao je šta da kaže i na temu sastava i delovanja Miloševićevih oponenata.

„Milošević je uradio sve što je mogao sa Vukom Draškovićem. On je to uradio sa Đinđićem, sa mnogim drugima. Ali, mnogi novi u politici su manje „izgoreli“… Mladi ljudi kao što su oni u Otporu i drugi izaći će na videlo… Odgovornost naših današnjih opozicionara je da pripremimo te mlade za budućnost“.

Dve decenije kasnije premalo toga se promenilo. Slobodan Milošević je 2001. izručen  Haškom tribunalu, u čijoj pritvorskoj jedinici u Ševeningenu je umro ne dočekavši kraj suđenja za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (u BiH i za genocid).

Na vlasti ga je zamenila demokratska opozicija, čiju eru su obeležile brojne loše privatizacije i ubistvo premijera Zorana Đinđića, s još ne utvrđenom političkom pozadinom, od 2012. zemlju vode Miloševićev eks ministar za informisanje Aleksandar Vučić (kao član Srpske radikalne stranke posle koje je napravio Srpsku naprednu stranku) i Miloševićeva Socijalistička partija Srbije, a naša zemlja je i dalje pred vratima Evropske unije.

„Jedna tiranija u njoj zamenjena je, koliko vidim, plišanom diktaturom. Živi se bolje, ali gore od onog nije ni moglo. Reforme? Toga nema, mere štednje nisu reforme“, izjavio je za Danas pre tri godine 90-išnji Milan Panić.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari