Milan Radoičić prepustio vlasništvo u šest firmi braći Veselinović 1foto Miloš Tešić/ATAImages

Do 6. oktobra Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, bio je – zajedno sa Zvonkom Veselinovićem i Žarkom Veselinovićem – suvlasnik građevinskog preduzeća INKOP d.o.o. iz Ćuprije, a preko njega još pet preduzeća. Od 6. oktobra Radoičića više – nema na listi vlasnika.

Milan Radoičić prepustio je braći Veselinović vlasništvo u građevinskoj firmi INKOP i još pet zavisnih preduzeća.

Brišući se sa liste vlasnika firme INKOP iz Ćuprije, Milan Radoičić je automatski 6. oktobra prestao da bude suvlasnik i u još pet preduzeća – „Dolly Bell“ Novi Beograd (delatnost hoteli i sličan smeštaj), Novi Pazar – Put (registrovano za izgradnju puteva i auto-puteva), Betonjerka Aleksinac (bavi se proizvodnjom betonskih stubova, trafo-stanica i pratećih elemenata za izgradnju i održavanje elektroenergetskih objekata), VelmorTrans plus Ćuprija (registrovan za gradski i prigradski kopneni prevoz putnika), ali i Putna izgradnja Rožaje u Crnoj Gori (kćerka firma preduzeća Novi Pazar – Put).

Ovih pet preduzeća, naime, u stoprocentnom su vlasništvu ćuprijskog preduzeća INKOP, čiji je jedan od vlasnika do skoro bio i Milan Radoičić, navodi N1.

INKOP je tokom 2022. godine, zajedno sa svojim zavisnim preduzećima ostvario poslovne prihode od 10,67 milijardi dinara i neto profit od 2,67 milijardi dinara.

Radoičićev udeo od 40 odsto, po izlasku iz vlasništva, podelila su preostala dva vlasnika – braća Veselinović.

Tako je Zvonko Veselinović sada vlasnik 60 odsto, umesto 40 odsto firme, a Žarko Veselinović 40 odsto, umesto 20 odsto firme INKOP.

Radoičić i Veselinović

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović ponovo su „na udaru javnosti“, zbog posla sa policijom i sudovima.

Radoičića je Tužilaštvo optužilo za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnje, držanja, nošenja i prometa vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti. Dok su sa biznismenom Zvonkom Veselinovićem policijski službenici PU za Grad Beograd obavili razgovor 4. oktobra povodom informacija da je Veselinović naručio i platio organizovanje ubistva inspektora Slobodana Milenkovića, kao i ubistvo inspektora Dušana Mitića.

I Radoičić i Veselinović su poznati kao vlasnici preduzeća u građevinskoj delatnosti, na čiji rast poslovanja su uticali i poslovi na državnim projektima.

Njihove kompanije bile su u proteklom periodu, prema navodima lista Danas, angažovane na projektima poput izgradnje deonice autoputa Preljina-Požega i brzih saobraćajnica Iverak-Lajkovac i Požarevac-Golubac, mada se od 2021. godine nalaze pod sankcijama SAD.

Firma i u Crnoj Gori

Privredno društvo INKOP d.o.o. je osnovano u maju 1992. godine u Lazarevcu za delatnost izgradnje puteva i autoputeva.

Vlasnička struktura preduzeća se, prema navodima iz zvaničnih finansijskih izveštaja, menja 8. marta 2013. godine preuzimanjem 100 odsto udela u društvu. Tada se sedište preduzeća seli u Ćupriju, a vlasnica postaje Dušica Maksimović.

Za nju se, prema navodima BIRN samo pretpostavljalo da je „fiktivna vlasnica firme i paravan za poslove koje iz senke zapravo vodi Zvonko Veselinović“.

Firmu je, kako je pisao BIRN, zvanično predala firmu u ruke Veselinovića 19. septembra 2018. godine, i to 40 odsto udela tog preduzeća, dok je još toliko prepisala na njegovog kuma Milana Radoičića. Preostalih 20 odsto udela preneto je na Veselinovićevog mlađeg brata Žarka Veselinovića, naveo je BIRN.

U Napomenama uz konsolidovane finansijske izveštaje firme INKOP za 2022. navodi se da je INKOP 12. maja 2016. osnovao zavisno društvo „Dolly bell“ doo čija je pretežna šifra delatnosti 5510-hoteli i sličan smeštaj.

„U 2019. godini matično društvo kupuje na aukciji 100 odsto udela u društvu Betonjerka Aleksinac i takođe postaje vlasnik 100 odsto kapitala u društvu Novi Pazar – Put s tim što se promena kod Agencije za Privredne registre evidentira 6. januara 2020. godine“, stoji u ovom dokumentu objavljenom u APR.

Zavisna društva koja učestvuju u konsolidaciji su: Dolly Bell Novi Beograd, Betonjerka Aleksinac, Novi Pazar – Put i preduzeće iz Crne Gore Putna izgradnja Rožaje čiji je stoprocentni vlasnik Novi Pazar – Put.

„Učešća u kapitalu ostalih pravnih lica u iznosu od 60 miliona dinara se odnose na udeo od 100 odsto u društvu VelmorTrans Ćuprija. Upis vlasništva je sproveden 6. januara 2023. godine u APR. Udeo u kapitalu VelmorTrans je kupljeno u 2022. godini“, stoji u Napomenama uz konsolidovane finansijske izveštaje.

Prema tim podacima, prosečan broj zaposlenih u ovim firmama je 646 radnika (u 2021. ih je bilo 743).

Poslovni prihodi veći od 10 milijardi dinara

Konsolidovani završni računi preduzeća INKOP, koji obuhvataju i pomenutih pet preduzeća, pokazuju da je poslovni prihod u 2022. godini bio

10.666.725.000 dinara, što je oko 90 miliona evra.

Ova preduzeća su, zbirno gledano, ostvarile profit od 2.672.162.000 dinara, što je više od 22 miliona evra.

Prema podacima iz konsolidovanog bilansa uspeha, neto dobitak koji pripada matičnom pravnom licu (dakle preduzeću INKOP) je upravo toliki – 2.672.162.000 dinara.

Podaci iz konsolidovanih izveštaja za godinu pre pokazuju slične iznose – poslovne prihode od 10,2 milijarde dinara i neto profit od 2,2 milijard dinara, koji je takođe pripao matičnom pravnom licu.

Godinu dana pre toga, 2020, konsolidovani poslovni prihodi bili su znatno manji i iznosili su 6.436.070.000 dinara, dok je neto profit bio 1,7 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari