Tabloid saopštio da je Milovan Brkić u pritvoru izložen torturi, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija to demantuje 1Foto: Medija centar Beograd

Redakcija magazina Tabloid tvrdi da uprava Okružnog zatvora u Beogradu nastavlja torturu nad glavnim urednikom Milovanom Brkićem, koji se nalazi u pritvoru pošto je prvostepeno osuđen za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka.

Prenoseći izjavu njegovog advokata Stevana Damjanovića, Tabloid ističe da se Brkić nalazi u katastrofalnom stanju.

– Ima visok krvni pritisak, povišen šećer i druge pridružene bolesti. Uz to, krenuo je u štrajk glađu i žeđu, što mu dodatno pogoršava zdravstveno stanje. Molimo vas da ga hitno prebacite u zatvorsku bolnicu kako bi dobio neophodnu zdravstvenu negu, jer svako dalje odlaganje završiće se smrtnim ishodom – navodi Brkićev branilac advokat Damnjanović.

Redakcija Magazina Tabloid saopštava da je glavni urednik Milovan Brkić izložen torturi i nasilju po nalogu upravnika Okružnog zatvora u Beogradu Zvonka Grulovića.

“Usled štrajka glađu, Brkić je izgubio 33 kilograma. Od pre dve nedelje, kad je počeo štrajk žeđu, nekoliko puta je dobio infuziju, koju je pio umesto vode. Umesto da bude prebačen u zatvorsku bolnicu, iako je fizički potpuno iscrpljen, Brkić je prisiljen na dvočasovne obavezne šetnje. U nemogućnosti da izdrži to nasilje, mučenje i zlostavljanje, Milovan Brkić je odlučio da ne uzima ni infuzije, koje nisu imale nikakvu svrhu”, navodi se u saopštenju uz dodatak da će se, uzimajući u obzir Brkićevo zdravsteno stanje, njegov život okončati za dva dana.

Sa druge strane, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je najoštrije osudila navode redakcije Tabloida, ističući da se radi o neistinitim i zlonamernim optužbama.

“Iznenađeni smo lažima kojima se obmanjuje javnost u pogledu medicinske nege, zdravstvene zaštite i položaja M. B. u pritvoru. Zato ističemo da M. B. od prvog dana kada je doveden u pritvorsku jedinicu, dobija svu zdravstvenu zaštitu, kao i svako drugo lice lišeno slobode i u tom pogledu nema odstupanja od njegovih prava. Šta više, od kad je M.B. odlučio da stupi u štrajk glađu, lekar Zdravstvene služba Okružnog zatvora u Beogradu ga svakodnevno pregleda i prati sve vitalne parametre. To znači da lice M.B. ima 24 sata dnevno zdravstvenu zaštitu. O tome postoji uredna dokumentacija i u pitanju su lako proverljive informacije. Sve druge informacije koje se nalaze u zdravstvenom kartonu lica M.B. ne možemo da saopštimo jer bi to bilo kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, navode iz Uprave.

Oni odbacuju navode da je Brkić izložen nehumanom tretmanu, odnosno torturi.

“U vezi sa lažnim optužbama da se licu M. B. uskraćuje pravo na medicinsku negu u Okružnom zatvoru i to navodno po nalogu upravnika, ističemo da nijedan upravnik zatvora, pa ni Okružnog zatvora u Beogradu, ne donosi odluku o tome da li i koje lice će da bude upućeno na lečenje van zavoda. Naime, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, lice kome se u Zavodu ne može pružiti odgovarajuća zdravstvena zaštita, na predlog lekara, upućuje se u Specijalnu zatvorsku bolnicu ili drugu zdravstvenu ustanovu. Znači, odluku o tome donosi lekar Zdravstvene službe koji zatim piše uput sa kojim se lice, sa pratećom medicinskom dokumentacijom, upućuje na lečenje u drugu ustanovu – bilo u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu ili u neku drugu bolnicu. Lekari Specijalne zatvorske bolnice, odnosno druge medicinske ustanove dalje donose odluku da li će lice da hospitalizuju”, ističu iz Uprave.

Oni su, kako se navodi, posebno iznenađeni lažnim navodima da je Brkić žrtva mučenja jer je “prisiljen na dvočasovne obavezne šetnje”, dodajući da je boravak na svežem vazduhu pravo lica lišenog slobode, a ne vrsta odmazde prema licu u pritvoru ili licu na izdržavanju kazne.

“Zatečeni smo brojnim neistinima u saopštenju redakcije magazina Tabloid jer je i sam M. B. nedavno naveo, a taj list preneo, da ga je upravnik zatvora posetio i da se veoma korektno odnosio prema njemu. Tim pre smo iznenađeni ovim tvrdnjama da je isti taj upravnik koji profesionalno i odgovorno obavlja svoju funkciju, što i ide u prilog izjavi samog M.B, sada postao navodno neko ko izdaje naloge zaposlenima da se to lice zlostavlja”, zaključuju iz Uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari