Ministar ponavlja konkurs, zaposleni najavljuju obustavu rada 1Foto: Unija sindikata prosvetnih radnika (Arhiva)

Ministar prosvete Mladen Šarčević ponovo će raspisati konkurs za izbor direktora Gimnazije „20. oktobar“ u Bačkoj Palanci, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Iz sindikata Gimnazije poručuju da će, čim takva odluka stigne u školu, većina zaposlenih ponovo obustaviti nastavu, iako svesni da mogu dobiti otkaze. Gimnazija je član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, čije rukovodstvo je zatražilo od ministra da najkasnije do sutra primi na razgovor predstavnike sindikata te škole u cilju rešavanja problema izbora direktora.

„Odluku da ponovo raspiše konkurs ministar je doneo imajući u vidu da je tokom prethodnog konkursa, neblagovremenim sprovođenjem aktivnosti, došlo do probijanja rokova, čime je narušena izborna procedura. Osoba koja je bila direktno nadležna za tu aktivnost bio je pokrajinski podsekretar za obrazovanje Milan Kovačević, koji nije dao saglasnost ni za jednog od predloženih kandidata, već je imenovao v.d. direktora škole. Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić u ponedeljak je posetio Pokrajinski sekretarijat gde je, uvidom u ekspediciju pošte ustanovljeno da je greška u slanju dokumentacije bila do Pokrajinskog sekretarijata. U skladu s tim Ministarstvo prosvete je pozvalo nadležne u Pokrajini, kao i u školi da se sve procedure ispoštuju i sprovedu kako zakon nalaže. Do raspisivanja novog konkursa za izbor direktora biće kratkotrajan period v.d. stanja“, kažu u Ministarstvu prosvete.

Iz Gimnazije poručuju da ne postoji osnov za ponavljanje konkursa i da bi takvom odlukom ministar prekršio zakon. Oni se pozivaju na informaciju koju su preneli mediji da je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje dokumentaciju o izboru direktora prosledio Ministarstvu 13. septembra, te da od njih do danas nije traženo da je dopune.

– Poznato nam je da ministar ima rok od 30 dana da donese rešenje o imenovanju direktora. Ako je tvrdnja Pokrajinskog sekretarijata o datumu prosleđivanja tačna, onda je zaključak da imate još dva dana da završite postupak imenovanjem direktora. Ako je ta tvrdnja netačna, imate još više vremena da završite postupak imenovanjem direktora – poručuju iz sindikata Gimnazije u pismu koji je juče upućeno ministru.

Zaposleni smatraju da za propust treba da odgovara državni službenik koji je nesavesno obavljao posao, a ne da se škola ponovo uvodi u nepotrebnu i komplikovanu proceduru ponavljanja konkursa.

Osveženje

Podsetimo, dosadašnja direktorka Tamara Antić, koja se kandidovala za još jedan mandat dobila je podršku nastavničkog veća i školskog odbora Gimnazije, ali je do zastoja došlo u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, koji se, nakon što je stigla dokumentacija iz škole, nije izjašnjavao o kandidatima za direktora više od tri meseca. Kada je konačno dokumentacija poslata na adresu Ministarstva, ispostavilo se da pokrajinski sekretar nije dao saglasnost ni za jednog kandidata. U sindikatu kažu da su saznali da je obrazloženje sekretara za takav postupak da smatra da su potrebne promene i osveženje u rukovođenju i da će nov konkurs za izbor direktora tome doprineti. Sumnjaju da iza svega stoji politika, jer dosadašnja direktorka nije članica nijedne političke stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari