Misala Pramenković nova predsednica BNV 1Foto: N. Kočović

Nositeljka liste Stranke pravde i pomirenja (SPP) Misala Pramenković izabrana je za novu predsednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i na toj poziciji će naslediti Jasminu Curić.

Za izbor Pramenkovićeve glasali su većnici liste koju je predvodila i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, dok su predstavnici Sandžačke demokratske partije (SDP) i Admir Muratović sa liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” bili suzdržani.

Nova predsednica istakla je da je BNV krovno telo svih Bošnjaka Srbije čiji je delokrug, osim zakonom propisanih oblasti obrazovanja na maternjem jeziku, kulture, službene upotrebe jezika i pisma i inofrmisanja, znatno širi.

“BNV mora raditi na poboljšanju stepena prava Bošnjaka na individualnom i kolektivnom planu. Želimo da nastavimo onde gde se stalo, da imamo otvoreno i transparentno Vijeće, dostupno svim Bošnjacima, svim dobrim ljudima, to je naša misija”, poručila je Pramenković.

Najavila je da će na sledećoj sednici Glavnog odbora SPP zamrznuti funkciju potpredsednice partije čime će, kako je rekla, poslati poruku da “želi biti predsednica svih Bošnjaka u Srbiji”.

“Ovo je dom svih nas, pozivam vas da potpuno otvoreno, kritički, krenemo na zajednički put. Ovo je istorijski momenat, važan početak, a samo ako svi budemo svesni važnosti puta i obaveza koje preuzimamo, možemo postići rezultate”, istakla je ona.

Misala Pramenković nova predsednica BNV 2
Foto: N. Kočović

Nosilac liste Sandžačke demokratske partije (SDP), koja u BNV ima 12 većnika, Husein Memić izjavio je da će oni biti civilizovana i konstruktivna opozicija koja će podržati sve što bude dobro.

On je na sednici tog nacionalnog saveta rekao da su imali intenzivne razgovore sa predstavnicima Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, ali da nisu uspeli da se dogovore.

“Nastavićemo da vodimo kulturu dijaloga, da mirimo narod. Mi nismo u obraćanjima, iako smo bili napadnuti, odgovarali, ni SPP ni SDA Sandžaka. Bićemo konstruktivna opozicija, imamo mnogo toga zajedničkog, prvi smo zagovarali jedinstvenu Islamsku zajednicu, a bez SDP nema jedinstvene Islamske zajednice”, poručio je Memić.

Dodao je da ne bi voleo da sadašnji saziv BNV bude kontinuitet rada prethodnog i da je neophodna depolitizacija njegovog rada kako bi “bila otvorena vrata svim ljudima koji nisu politički aktivni”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari