Mladenovčani su od jutros prodisali, a dokle će, ne zna se 1Foto: Privatna arhiva

Stanovnici Mladenovca javljali su se od jutros redakciji i novinarima Danasa, da nam se zahvale što su prvi put posle nekoliko meseci mogli da otvore prozore i udahnu kakav takav vazduh, a da nije pun dima, čađi i sa „mirisom“ spaljenih guma od kojeg im ulje ostaje po automobilima.

Navikli smo da je godinama unazad Beograd jedan od najzagađenijih gradova u svetu, da po „kvalitetu“ vazduha „šišamo“ kineske gradove koji su neprikosnovene vođe u ovoj neslavnoj kategoriji, ali da se ulje taloži iz vazduha po čitavom gradu i da ptice umiru u letu, to je već nešto novo.

I to ne traje dan ili dva, već nekoliko godina, a kulminacija je dostigla vrhunac u protekla tri meseca. Tačno od kada je jedna od kineskih kompanija, koja je otvorena u krugu nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“, počela u toku noći da spaljuje ko zna šta, pa iz dimnjaka svaku noć kulja crni dim.

Pre te kompanije, vazduh su zagađivali sakupljači sekundarnih sirovina koji, duž paralelne ulice sa centralnom gradskom, noću pale kablove kako bi izvukli bakar. Mladenovčani sumnjaju da se radi o organizovanom kriminalu jer, isto noću, gomila kamiona punih kablova dolazi u Mladenovac, pa se ta guma pali po čitavom gradu.

Na problem sa zagađenim vazduhom Mladenovčani su nebrojano puta ukazivali opštinskim vlastima, komunalnoj policiji, kao i nadležnim inspekcijama i organima za zaštitu životne sredine. Problem do današnjeg dana nije rešen, jer se niko njime nije ni bavio.

Mladenovčani su od jutros prodisali, a dokle će, ne zna se 2
Katarina Živanović Foto: Miroslav Dragojević

Građani se masovno javljaju lekarima zbog respiratornih tegoba, kašlju i guše se, a s obzirom na to da nadležni ne reaguju, odlučili su da se obrate medijima, pokrenuli su peticiju, a spremni su i na radikalnije poteze. Otom potom, kažu.

Ako je Mladenovac bio najzagađeniji grad u Evropi u nedelju, a nema mernu stanicu pored nekadašnje fabrike, možemo tek da naslutimo koje su stvarne razmere te zagađenosti. Valjda su i te mrtve ptice pokazatelj. A ako smo barem delom zaslužni što je Mladenovac od jutros malo prodisao, nadamo se da će javni pritisak uticati na opštinske čelnike da konačno počnu da rade svoj posao, kazne zagađivače i zabrane im dalji rad.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari