SKOJ traži zabranu koncerta Eviger Šturm, Klub 451 tvrdi da je otkazan 1Foto: youtube

Dobili smo pouzdane informacije da se za 12. mart u Beogradu sprema održavanje neonacističkog koncerta na kome treba da nastupi muzičarka iz Švajcarske Eviger Šturm.

Odmah smo o tome obavestili javnost a od nadležnih zatražili da se taj skup zabrani. U slučaju da koncert ne bude zabranjen pozvaćemo rodoljube i antifašiste da se okupe na protestu ispred kluba u kome je planiran nastup Eviger Šturm kako bi se na taj način sprečilo fašističko skrnavljenje slobodarskog Beograda – kaže za Danas Aleksandar Đenić, prvi sekretar Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

On ističe da je Eviger Šturm neonacistički ženski solo projekat koji izvodi obrade rasističkih i ksenofobnih RAC (Rok protiv komunizma) bendova, baladu posvećenu Janu Stjuartu Donaldsonu, preminulom osnivaču međunarodne neonacističke skinhed mreže Krv i čast, koja svoju aktivnu podružnicu ima i u Srbiji, koračnicu 33. SS divizije sačinjene od francuskih dobrovoljaca i razne druge numere ekstremno desničarske sadržine.

– Koncert treba da se održi u Klubu 451 u ulici Politova broj 12 u Beogradu i na njemu se očekuje okupljanje pripadnika rasističke skinhed organizacije Krv i čast/ Kombat 18 Srbija, svojevremeno odgovorne za osnivanje, od strane Ustavnog suda, zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj i drugih profašističkih grupa. Klub 451 je inače mesto na kome se okupljaju pripadnici ultradesničarske grupe Zentropa Srbija. Ta grupa je poznata po članstvu u koaliciji ekstremno desnih uličnih grupacija “Beogradski nacionalisti” koju je svojevremeno osnovao, finansirao i predvodio američki neonacista Robert Rundo. On je u međuvremenu proteran iz Srbije zbog ekstremističkih aktivnosti između ostalog i zbog skrnavljenja Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu u Beogradu – navodi sekretar SKOJ-a.

On dodaje da je održavanje neonacističkog koncerta u slobodarskom Beogradu koji je doživeo naci-fašističku okupaciju u Drugom svetskom ratu neprihvatljivo i uvredljivo.

– Stoga, pozivamo nadležne da spreče održavanje tog skaradnog skupa a pevačici Eviger Šturm zabrane ulazak u Srbiju. U slučaju da vlasti ne zabrane neonacistički koncert SKOJ će pozvati antifašističku javnost da se 12. marta okupi u Politovoj 12 i protestom spreči sramotni pir fašista, rasista i drugih desničarskih ekstremista u Beogradu. Naš omladinski Savez će u tom slučaju blagovremeno objaviti i alternativne adrese na kojima neonacisti planiraju održavanje koncerta u slučaju da budu “provaljeni”- kaže Đenić.

SKOJ će o nameri da se u Beogradu održi neonacistički koncert obavestiti Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačke borbe (SUBNOR) i druge antifašističke organizacije u zemlji i od njih zatražiti saradnju u cilju sprečavanja tog skupa. Đenić najavljuje da će SKOJ kontaktirati I svoju “bratsku organizaciju”, Komunističku omladine Švajcarske i od nje zatražiti da digne svoj glas protiv koncerta ekstremističke pevačice Eviger Šturm u Srbiji.

Kako bi proverili tvrdnje da se u Beogradu planira održavanje neonacističkog koncerta kontaktirali smo i Klub 451 koji ima svoju stranicu na društvenoj mreži Fejsbuk. Na tu adresu smo poslali nekoliko pitanja. Prvo je glasilo da li Klub 451 u Politovoj 12 ili na nekom drugom mestu u Beogradu 12. marta organizuje koncert pevačice iz Švajcarske Eviger Šturm.

U drugom je pitano da li je uprava Kluba 451 upoznata sa činjenicom da Eviger Šturm izvodi numere posvećene preminulom Janu Stjuartu Donaldsonu, pristalici Adolfa Hitlera i nacional-socijalističke ideologije i 33. SS diviziji sastavljenoj od dobrovoljaca iz Francuske i kakav je stav kluba o takvom njenom angažmanu. Treće je glasilo “da li je Klub 451 na bilo koji način povezan sa organizacijom Zentropa Srbija, za koju se tvrdi da je deo mreže Beogradski nacionalisti”. Moderator stranice Kluba 451 nam na većinu postavljenih pitanja nije odgovorio ali je zato kratko istakao da je “koncert otkazan”.

Inače, logo Kluba 451 sadrži i crtež knjige u plamenu. U levičarskim krugovima se tumači da je to jasna aluzija na nacističko spaljivanje marksističkih i drugih knjiga čijoj sadržini nije bila naklonjena ta zločinačka ideologija. Za brojku 451 u imenu kluba se tvrdi da je takođe aluzija ovog puta na knjigu američkog pisca Reja Bredberija Farenhajt 451. Reč je o distopijskom romanu čija je radnja smeštena u budućnost u Americi gde su knjige zabranjene zakonom i spaljivane na mestu nalaženja.

Mediji su ovih dana pisali da je zastupnik udruženja građana Klub 451, čije je sedište u beogradskoj opštini Vračar, Marko Gajinović, za koga se tvrdi da je bivši član Nacionalnog srpskog fronta, grupacije na čijem portalu su se objavljivali tekstovi Gorana Davidovića, svojevremeno optuženog da je bio osnivač Nacionalnog stroja. Davidović je nekada bio skinhed i član neonacističkog novosadskog benda Razor 88.

Podsećanja radi, rasistička skinhed organizacija Krv i čast Srbija je 10. oktobra 2020. godine u zgradi BIGZ-a u Beogradu planirala održavanje ekstremističkog koncerta ali nakon reakcije antifašista do toga ipak nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari