Mlađan Dinkić pre 20 godina došao do para na Kipru 1

Nikada do kraja razjašnjena i procesuirana afera “kiparske pare” krenula je 2001. godine, kada je jedan od osnivača nekadašnje stranke G17 plus Mlađan Dinkić, u svojstvu visoko rangiranog federalnog funkcionera, ušao u trag novcu srpske države tajno sklonjenom na bankarske račune na Kipru.

“Definitivno je utvrđeno da je obavljena makar jedna nelegalna finansijska transakcija vredna više miliona dolara – izjavio je guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić po povratku sa Kipra delegacije NBJ koja je tamo otputovala na poziv kiparskih zvaničnika da utvrdi činjenice o postojanju nelegalnih novčanih transakcija”, stoji u tadašnjem tekstu Danasa.

Prvi čovek NBJ u periodu od do 2000. do 2003. godine otkrio je tom prilikom još neke detalje mutnih radnji.

“Dinkić je dodao da je transakcija obavljena preko računa jednog veoma bliskog rođaka Slobodana Miloševića, ali da, iako su utvrđene sve činjenice, još nije spreman da ih saopšti dok od kiparskih vlasti ne stigne detaljna dokumentacija”.

Potonji ministar finansija, potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja – kako u kojoj izvršnoj vlasti posle petooktobarskih promena – povodom svog otkrića “ocenio je da će biti elemenata za pokretanje krivičnog postupka protiv mnogih saradnika bivšeg režima”.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

“Prema rečima guvernera NBJ, uvidom u dokumentaciju ambasade SRJ na Kipru, utvrđeno je da su u periodu od 1995. do 2001. godine novac, u specijalnim avionima Savezne vlade, iznosili visoki funkcioneri bivše vlasti među kojima su ovaj posao najčešće obavljali bivši potpredsenik Savezne vlade Nikola Šainović, nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes i funkcioneri SPS Dušan Matković, Gorica Gajević i  Mirko Marjanović”.

Prema saznanjima ovog magistra ekomonije, Milošević nije imao račune na tom mediteranskom ostrvu niti je boravio tamo, ali jesu delegacija kabineta bivšeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije, kao i njegova supruga Mirjana Marković.

“Nakon donošenja na Kipar novac je uplaćivan na račune 17 “of-šor” kompanija, čija imena i brojevi računa su dostavljeni kiparskim vlastima. Deo novca, objasnio je Dinkić, ostao je na Kipru, deo je trošen, a deo je završio na računima u drugim stranim zemljama, zbog čega je radi utvrđivanja svih činjenica neophodna saradnja cele međunarodne zajednice, pre svega Švajcarske i Grčke.”

List Danas digitalizovao kompletnu arhivu

U ondašnjem broju našeg lista notiran je i demanti prozvanog Mirka Marjanović da je učestvovao u ovom prljavom poslu i njegova najave tužbe protiv Dinkića, zbog “montiranja političke afere”, dok je prvi čovek NBJ demantovao navode bivše predsednice Beogradske banke Borke Vučić da nije njemu i saradnicima pomagala u otkrivanju puteva novca, uz napomenu da ona neće ispaštati za deo sredstava koje je lično iznosila kako bi omogućila funkcionisanje uvoza u vreme sankcija.

I taman kada je javnost očekivala da Dinkić istera stvari na čistac, odnosno vrati u zemlju “štekove” čija je vrednost procenjivana čak i u milijardama evra, za razna ministarska i guvernerska (ne)dela kuđeni, hvaljeni, kažnjavani i nagrađivani rok muzičar, odustao je od te važne rabote.

“Ja sam faktički odustao od ozbiljne istrage negde krajem 2001, držao me taj entuzijazam nekih godinu dana, kasnije sam shvatio, rekao sam sebi – ja to ne mogu da radim. Nisam ja odustao… ja sam odustao kao… rekao sam sebi da ja to ne mogu, imate nešto kad kažete sebi – ne možeš, ne može ni neko drugi. Znači, to je stvar koja prevazilazi moje kapacitete, moje sposobnosti”, neubedljivo je ovaj bivši političar objasnio za Insajderov serijal  “Državna pljačka države”.

Kratko član srpske Vlade na samom početku vladavine Srpske napredne stranke i Socijalističke Srbije (kao lider šire koalicije Ujedinjeni riegioni Srbije), Dinkić je posle povlačenja iz politike otišao u privatan biznis, a ime mu dospe u medije samo sa sporadičnom aktuelizacijom afera (in)direktno vezanih za njegovo ime.

Mada ga je današnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u vreme svog opozicionog statusa u državnoj Skupštini, nazivao najgorom lopužom, pretio mu zatvorom i darivao ga robijaškim odelom, Tužilaštvo za organizovani kriminal je 2016. godine donelo odluku o obustavi istrage protiv Dinkića, optuženog za zloupotrebe službenog položaja u doba dok je bio guverner NBS.

A, do dana današnjeg ostalo je nepoznato gde su završile “kiparske pare”, odnosno zašto nisu, kroz budžet, vraćene opljačkanom narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.