"Možemo ovo da radimo svaki dan": Šta piše u mejlu kojim je redakciji Telegrafa javljeno za bombe na više lokacija u Beogradu 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Na mejl adresu portala Telegraf.rs stigla je dojava o postavljenim bombama na više lokacija u Beogradu. Kako navodi ovaj portal, među pomenutim lokacijama nalaze se tržni centri, studentski domovi, muzeji ali i ambasade Rusije i Kine.

Portal Telegraf piše da je na njihov mejl stigla poruka sledeće  sadržine „nećemo stajati skrštenih ruku dok Rusija kolje narod i uništava zemlju“.

– Srbi su saučesnici u uništavanju moje zemlje i zato smo se udružili sa Albancima da miniramo sledeće lokacije u Beogradu – navodi se u mejlu, a potom sledi spisak na kome se bombe navodno nalaze: Muzej Zepter, Beogradski zoološki vrt, Nebojša kula, Narodni muzej, Muzej istorije Jugoslavije, Tržni centar Rajićeva, Studentski dom „Karaburma”, Studentski dom „Patris Lumumba“, Studentski dom „Mika Mitrović“, Vojna akademija, Predsednikova kuća, Beloruska ambasada, Ruska ambasada, Kineska ambasada, TC KARABURMA, Ada Mall, BIG Rakovica – Tržni centar, Banjica tržni centar, Dokovi kod Ade Ciganlije, Beo tržni centar, Tržni centar Stadion, Stadion Rajko Mitić, FK Obilić, Stadion FK Voždovac, Olimp, Stadion Omladinaca FK Crvena Zvezda, Kineski tržni centar, Pančevački most, Most Mihajla Pupina, Brankov most, Most na Adi, Novi železnički most, Železnička stanica Novi Beograd, Aerodrom Beograd, Stara Železnička stanica Beograd, Železnička stanica Dunav, Poslovnice Er Srbije, Poslovnice Turkish Airlines-a.

U pretećem mejlu piše i „Trovali smo i vodu iz beogradske česme“, a dalje se navodi i „Nećemo stati dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji“.

– Možemo ovo da radimo svaki dan, hoćeš li ovo? Jer neću prestati. Ili možete da uradite pravu stvar i uvedete sankcije Rusiji, je**na go**o.“ – piše u mejlu.

Iz redakcije portala Telegraf.rs kazali su za Danas da su bili u šoku kada su videli sadržaj mejla.

– Čim smo otvorili mejl, prva reakcija je naravno bio šok, ali nam naša profesija nije dala mira i sledeći potez je bila prijava nadležnima. Prijavili smo slučaj, sadržinu mejla, kao i mejl sa kog je pretnja upućena, sve je poslato Mup-u i tužilaštvu. Nadamo se da će krivac što pre biti otkriven i da će ova agonija sa dojavama o bombama, od koje nisu pošteđeni ni najmlađi, biti okončana – naveli su iz redakcije Telegraf.rs.

Da su preteće poruke stigle za više lokacije i danas potvrđeno je nezvanično Danasu u MUP-u.

Današnja poruka dosta se razlikuje od jučerašnje.

Podsetimo, u pretećem mejlu koji je juče stigao na adrese desetine škola pisalo je „NA TERITORIJI ŠKOLE POSTAVLJENA OGROMNA KOLIČINA EKSPLOZIVA“.

– Čudan osećaj smirenosti, kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko sebe san ne napušta. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od poslednjih“, navedeno je bilo u mejlu u koji je Danas imao uvid.

Ova poruka prevod je inače jednog dela poruke koju je neposredno pre napada na univerzitet u ruskom Permu objavio tada 18-ogodišnji Timur Bekmansurov.

Bekmansurov je  u napadu na univerzitetu prošle godine ubio  osam i ranio 19 osoba. On je svoj napad najavio u objavi koju je prema pisanju ruskih medija postavio na društvenoj mreži.

Ta objava u celosti sada se može nađi na Vikinovosti. Pri tome ako se za prevod koristi Gugl prevodilac poslednji pasus gotovo je identičan poruci koja je juče pratila dojavu o bombama u školama. Jedina razlika je u tome što su neki delovi izostavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari