Mračni um u vremenima zla 1

Proučavaoci Drugog svetskog rata u NDH Anta Pavelića s pravom karakterišu kao jednog od najvećih ratnih zločinaca u svetskoj istoriji, ali se malo ko bavio njegovom ličnošću, privatnim životom, psihologijom, odnosom sa saradnicima.

Knjiga Ante Pavelić – mračni um u vremenima zla Borisa Rašete (Bihać, 1968), koju je nedavno objavio beogradski PortaLibris, kroz obimnu dokumentarnu građu rasvetljava neke manje poznate činjenice i aspekte života hrvatskog doglavnika, pa je zanimljiva i za one koji ne poznaju dovoljno ovu temu, ali i za one koji su dobro upućeni u političke i istorijske prilike onoga vremena.

Ova knjiga daje čitaocima pogled na Pavelića iz perspektive njegovih bliskih saradnika.

Rašeta je svoje istraživanje bazirao na zapisima Ante Moškova i na svedočanstvima Dida i Slavka Kvaternika, Pavelićevih najbližih saradnika, i doslovno prenoseći njihove reči, koje javnost dosad nije imala prilike da vidi, ne želeći da unosi mnogo sopstvenog mišljenja i analize.

Kroz nekoliko tema obrađen je i Pavelićev odnos sa suprugom Marom, njen privatni život i politički uticaj koji je posredstvom supruga imala.

Deo knjige posvećen je i Pavelićevom zanimljivom pokušaju književnog stvaranja – on je u jednom trenutku napisao roman Liepa plavka, koji je jezički i kulturološki veoma interesantan, prikazuje istorijske prilike, ali i donosi detalje o glavnom junaku, koji ima mnogo sličnosti sa samim Pavelićem.

Knjiga Ante Pavelić – mračni um u vremenima zla bavi i temom atentata na kralja Aleksandra, iznosi mnoge intrigantne podatke, a izgleda da Rašeta dolazi baš do onih informacija koje su inspirisale određene epizode u Bjelogrlićevoj seriji Senke nad Balkanom.

„Kad sam prvi put zavirio u Udbin dosije Ante Pavelić – opsega 2.000 stranica – ostao sam zaprepašten činjenicom da u prošlih 70-ak godina iz tog fajla nije izvučena masa iznimno zanimljivih činjenica o čovjeku koji je četiri godine bio gospodar života i smrti u NDH, dakle u Hrvatskoj i Bosni. Oznini i Udbini agenti, Slavko Kvaternik, Ante Moškov, i mnogi drugi izvori, dali su precizan foto-robot o karakteru, životu i privatnim navikama ovoga čovjeka. Pavelić je u mladosti bio zgubidan, pijanica i lump – dnevno je znao popiti bezbroj boca piva; kasnije je ipak završio fakultet i postao pravnik. Udbin čovjek primjećuje da je imao najveće uši koje je ikad vidio. Svakog jutra jahao je bijelog konja po Tuškancu; bolovao je od šećera, pušio više od stotinu cigareta marke Ustaša na dan. Varao je ženu, famoznu poglavnicu Maru – par dana prije pada NDH Pavelić odlazi u galantnu posjetu ljubavnici u centru Zagreba, a Vlatku Mačeku ostavlja petnaest minuta za sastanak. Dok je bio u emigraciji u Firenci, smišljao je perpetuum mobile, učio turski i pisao roman… Dakako, važni su i opisi njegove zločinačke politike, njene geneze i namjera. Obilje materijala dalo je meni i kolegama građu za čak tri knjige, koje su u Hrvatskoj doživjele više naklada“, kaže Rašeta o svojoj knjizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari