Mrkić: Radimo preko norme uz mobing i omalovažavanje 1Foto: B. Cvejić

Novi sindikat Kliničkog centra Srbije organizovaće u utorak jednočasovni štrajk upozorenja ispred upravne zgrade.

Kako za Danas kaže predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić, štrajk će biti organizovan jer zaposleni više ne mogu da rade preko norme za plate koje su u nekim slučajevima i ispod minimalca, trpeći pri tome svakodnevno mobing i omalovažavanje.

– Zbog velikog odliva kadrova jedan čovek obavlja posao koji bi u normalnim uslovima trebalo da radi troje ljudi. Dešava se da jedna sestra u toku noćne smene brine o 23 pacijenta a norma koja postoji u evropskim zemljama nalaže da ne može brinuti o više od pet pacijenata. Ili da jedna servirka treba da opslužuje devet odeljenja koje se nalaze u različitim zgradama. Ljudi su odlazili u Nemačku, u penziju, u privatni sektor a na njihova mesta nisu zapošljavani novi. Sada nam se zbog toga dešava da zaposleni bukvalno izgaraju na poslu – kaže Mrkić.

Sagovornik Danasa objašnjava da je fizički nemoguće da zaposleni obave posao koji se od njih traži, za šta uprava nema razumevanja, već ih dodatno pritiska.

– Zaposleni se svakodnevno suočavaju sa nedoličnim ponašanjem, mobingom, zastrašivanjem – dodaje Mrkić.

Povrh svega, plate za određene grupe radnika ostale su iste, odnosno pet najnižih platnih grupa nije dobilo ni novembarsko ni januarsko povećanje.

– Povećanje nisu dobili spremačice, servirke, bolničari, pomoćno osoblje kod obdukcije, portiri. Sada oni rade ili za minimalac, a neki primaju zaradu koja je ispod minimalca, što je protivzakonito.

Mrkić ističe da se štrajk upozorenja organizuje pred novogodišnje I božićne praznike, kako bi uprava imala dovoljno vremena da razmisli o njihovim zahtevima.

– Ako ne odgovore, a mi želimo dijalog, sledi štrajk u januaru – najavljuje Mrkić.

Novi sindikat u KCS-u ima 1.320 članova, jedan je od najbrojnijih, i prema Mrkićevim rečima jedini je do sada organizovao štrajkove u KCS-u. Pored prevelikog posla i malih plata, novi sindikat navodi i druge razloge za štrajk kao što su nepravda u vezi sa isplatom stimulacija, neplaćeni prekovremeni rad, obavljanje poslova koji nisu u opisu radnog mesta.

List Danas juče je pokušao da dobije komentar Kliničkog centra Srbije i Ministarstva zdravlja povodom štrajkačkih prigovora, međutim ni jedni ni drugi nisu odgovorili na naša pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari