Muftija Dudić: Kamioni, trube i baklje nemaju veze sa verom i verskim običajima 1foto (IZ u Srbiji): Muftija Mevlud Dudić

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, muftija Mavlud Dudić, reagovao je na prošlonedelje događaje, uoči obeležavanja velikog muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama.

Tada je centralnim novopazarskim ulicama prošla duga kolona kamiona i automobila, okićena zastavama Turske, Saudijske Arabije, Palestine, Islamske države i Bošnjaka Sandžaka, uz zaglušujuću buku sirena i bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

„Vesela“ kolona stigla je i do naselja Šestovo, u kojem živi pretežno srpsko stanovništvo. To je shvaćeno kao provokacija, pa je “zbog straha i uznemirenosti” u pismu, u čijem potpisu stoji “Srbi iz Novog Pazara”, od predsednika države Aleksandra Vučića zatražena pomoć. I on je najavio dolazak u ovaj grad.

Vrhovni poglavar IZ u Srbiji smatra “Da su mediji previše digli prašinu oko svega toga”, jer u gradu “nema negativne međuverske tenzije. Sugrađani su jedni drugima čestitali blagdane. Tenzija postoji samo u medijima gde se, na žalost, barata sa puno dezinformacija i gje se prave kojekave konstrukcije”.

Zbog toga, kako je rekao ne može da se veruje medijima i njihovoj sadašnjoj reakciji, jer “na isti način nisu tretirali događaj od pre tri meseca”.

– Ni jedna, ni druga kolona, kamioni, trube niti baklje nemaju nikakve veze za verom i verskim običajima. Niti islamskim, niti pravoslavnim. Ne radi se ni o kakvim ekstremistima, ni u prvom ni u drugom slučaju. To su naši sugrađani koji su, na sebi svojstven način, na provokaciju odgovorili provokacijom, ili na performans performansom. Sasvim bespotrebno i neosnovano i prvi i drugi put – ocenio je muftija Dudić.

Naglašava da je veoma važno da se predsedniku Srbije “iznesu činjenice, a ne polu istine kako bi se formirali ispravni stavovi”.

Apelovao je na beogradske medije “da dalje ne dižu tenzije”, već, ako se pojave, da ih spuštaju.

– Ovo je naš grad, zajedno u njemu živimo, zajedno slavimo praznike i blagdane, i nema potrebe ni za kakvim trubama, bakljama, i slično. Ništa od toga nisu ni islamski, ni pravoslavni običaji – poručio je muftija Dudić.

On je prvi i, za sada, jedini muslimanski velikodostojnik koji je reagovao na “proslavu” jednog od dva najveća islamska praznika.

Prethodno je sa meštanima naselja Šestovo razgovarao novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i poručio “da niko nema pravo da narušava tradicionalno dobre odnose između Bošnjaka i Srba”.

Na društvenim mrežama, i dalje, vodi se rasprava o tome ko je prvi počeo. Podseća se na ovogodišnju proslavu Božića, kada je na Badnje veče kroz grad prošla bučna kolona kamiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari