Muftija Dudić: Prisustvo predsednika Srbije kao "vetar u leđa" 1Foto: IZ u Srbiji

Dozvoliti sebi da budemo ozlobljeni je predvorje zla, a preduslov ozdravljenja je da praštamo, da prevazilazimo i sebe i sve neprijatne događaje iz prošlosti, poručio je danas u Priboju vladika Atanasije Rakita, dok je muftija Mevlud Dudić pozvao da se podižu generacije vernika koji će voleti a ne mrzeti, i koji će graditi a ne razvaljivati.

Predstavnici dve verske zajednice, episkop mileševski Atanasije i muftija Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, obratili su se na sastanku u pribojskom Domu kulture, na kome učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vladika Atanasije podsetio je na reči patrijarha Pavla da su mir i sigurnost kvaliteti bez kojih se ne može živeti.

„On kaže da mir zavisi od toga koliko smo ljudi – i koristi poređenje koje je nama svima blisko – ako budemo ljudi, za sve nas na zemlji Božijoj biće prostora, jer je dovoljno široka i duga, a ako nismo ljudi, neće biti prostora sve da nas je samo četvoro, kao kad je Bog stvorio Adama i Evu, a onda se rodili Kain i Avelj“, ispričao je vladika i ocenio da je ono što razgriza čovečnost greh.

„A greh je virus, i u ovo vreme pandemije lakše je da to shvatimo. Osnovni vidovi greha su zloba, mržnja, ubistva, klevete, ali ako govorimo o popravljanju zdravlja, treba pomenu zlobu, jer dozvoliti sebi da budemo ‘ozlobljeni’ je takođe predvorje zla“, upozorio je vladika Atanasije.

„Zato je preduslov da praštamo, da prevazilazimo i sebe i sve neprijatne događaje iz prošlosti. Koliko je odsustva zla kada su Hrista raspeli: on se obraća svom Ocu i kaže – oprosti im, ne znaju šta rade“, naglasio je vladika Atanasije i zaključio da se „u razvoju čoveka svaki virus zla nadilazi“.

Muftija Mevlud Dudić opisao je prisustvo predsednika Srbije kao „vetar u leđa“ i događaj od izuzetnog značaja.

Obraćajući se muslimanskim vernicima, muftija ih je pozvao da nastoje da podižu generacije u duhu reči „da su najbolji među vama oni koji čine dobro drugim ljudima, a najgori oni koji čine zlo drugima“.

„Da podižete generacije vernika koji će voleti a ne mrzeti, koje će graditi a ne razvaljivati, koji će na zlo uzvraćati dobrim … od te poruke nikada nećemo odustati“, naglasio je muftija Dudić.

Poručio je da smo na ovome svetu različiti, „kako nas je Bog stvorio, poput prstiju: svako ima svoju prednost i manjkavost, a jedni bez drugih ne možemo“.

„Na ovome svetu smo da se kao Božija bića takmičimo u činjenju dobrih dela, a na onom neka Bog presuđuje prema svojoj pravdi“, rekao je muftija.

„Učinićemo sve da naši vernici imaju poverenja i poštuju zakone ovoga grada i države, drugu državu i predsednika nemaju, a u ovu Islamsku zajednicu imaju poverenja“, zaključio je muftija Mevludin Dudić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari