Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu prvi transnacionalni master program iz obnovljivih izvora energije 1Foto: Aleksandar Jovanović

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu može se pohađati prvi transnacionalni program master studija iz obnovljivih izvora energije.

Na ovom fakultetu u toku projekat TRAINEE – Adrion transnacionalni program master studija iz obnovljivih izvora energije, koji na osam univerziteta iz šest zemalja realizuje istovetni studijski program, po čijem se završetku dobija master diploma koja je priznata u svim državama učesnicama projekta.

Profesor dr Filip Kulić sa FTN-a i tehnički koordinator projekta TRAINEE u okviru ADRION programa, rekao je da je ovaj program ulaže u regionalne inovacione sisteme, kulturno i prirodno nasleđe, zaštitu životne sredine, održivi transport i mobilnost, kao i izgradnju kapaciteta.

On je objasnio da će na osam univerziteta istovetni master studijski program trajati četiri semestra.

– Studenti upisuju studije na jednom od univerziteta, učesnika projekta, i imaju mogućnost da praktično svaki semestar studiraju u drugoj državi bez potrebe za bilo kakvim naknadnim priznavanjem ispita. Na kraju, kada diplomiraju, dobijaju master diplomu koja je priznata u svim državama učesnicama – naglasio je Kulić.

Partneri na projektu, pored FTN-a, su: Univerzitet u Patrasu (Grčka), Univerziteti u Bolonji i Veneciji (Italija), Fakultet za elektrotehniku i računarstvo i Univerzitet Algebra iz Zagreba (Hrvatska), Internacionalni univerzitet iz Sarajeva (BiH), Univerzitet u Tirani (Albanija), Energo-data doo (Hrvatska), Green Technologies Ltd (Grčka) i Solar Info Community (Italija).

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu prvi transnacionalni master program iz obnovljivih izvora energije 2
Foto: Aleksandar Jovanović

– Sektor upotrebe obnovljivih izvora energije u Jadranskom regionu je u usponu. Adekvatan pristup obnovljivim izvorima energije takođe može da inicira bolju iskorišćenost njihovih potencijala i obezbedi jednak pristup izvorima energije svim zainteresovanim grupama potrošača. Ipak, bez odgovarajuće stručnosti, ovaj rast dovodi u opasnost životnu sredinu i druge ključne resurse (voda, poljoprivredno zemljište, pejzaž, šume…), ali i sektor usluga (turizam, lov…) Da bi se izbegle zamke i iskoristile prednosti, potrebno je paralelno razvijati različite strategije: tehnološki razvoj, akademsko istraživanje, izgradnja kapaciteta i kreiranje politike. Naravno, za sve to je potrebna brza promena kulturnih obrazaca i načina razmišljanja – istakao je profesor FTN-a.

Ovaj master program kako nastavlja, doprinosi postavljanju osnova za unapređenu saradnju između EU i IPA zemalja, jer je podrška procesu proširenja EU centralna u novom programskom periodu, a istovremeno podstiče efektivno korišćenje budućih fondova EU za istraživanje i inovacije u oblasti obnovljive energije.

Jedan od rezultata ovog projekta treba da bude i pravljenje zajedničkog master akcionog plana.

– Kroz ovaj plan, kreiraće se dalji jedinstveni kursevi  za tehničke stručnjake, osoblje u javnom sektoru i preduzetnike koji ne mogu da pohađaju master. Ostvarujući svoje ciljeve, projekat će da doprinese i ambicioznim ciljevima Evropske komisije za obnovljivu energiju, povećavajući obnovljive izvore energije sa 32 odsto na 40 odsto do 2030. godine, uz verovatno dalje povećanje na 45 odsto, što nas približava energetskoj nezavisnosti Evropske unije – zaključio je profesor Filip Kulić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari