Na planinarskom pohodu Lozničani spasli Čeha 1PK Gučevo, foto: Facebook

Članovi PK „Gučevo“, njih dvadeset, proveli su prošli vikend u Sloveniji u Julijskim Alpima. Tamo su se ispeli na četiri vrha koji se nalaze na preko 2.000 metara nadmorske visine. Prvog dana (22. jula) četvoročlana ekipa se popela na vrh Mala Mojstrovka (2.332 mnv), a druga grupa, njih 13 planinara se popelo na Jalovec koji je na 2.645 metara nadmorske visine i tako savladalo po mnogima najtežu stazu u Julijskim Alpima iz Jalovačke škrbine.

Akcija je trajala više od 15 sati, a prilikom povratka sa Jaloveca loznički planinari su se našli u situaciji u kojoj su položili test ljudskosti i humanosti, pišu Lozničke novosti.
– Na planinarskoj stazi kojom su se vraćali u dom, posle višečasovnog hodanja, naišli su na muškarca u besvesnom stanju koji je još uvek davao znake života. Zahvaljujući brzoj intervenciji i pribranosti naših planinara, a pre svega činjenici da je u grupi bio i loznički lekar Miloš Marković, koji je odmah ukazao prvu pomoć, uspeli su da stabilizuju momka i da pošalju tačne koordinate Slovenačkoj gorskoj službi spasavanja. Ekipa spasilaca je došla helikopterom i hitno ga prebacila u bolnicu – kažu u PK „Gučevo“.

Ispostavilo se da je momak Čeh i da mu je verovatno pozlilo. Lozničani su još ujutro prošli pored njega dok je spavao u vreći i, kako kažu, delovalo je kao da se odmara. Posle 13 sati, kada su se vraćali, on je ležao na istom mestu, ali su mu noge bile na stazi.

– Gorska služba je helikopterom došla na lice mesta, njih trojica iz ekipe su se sajlama spustili, momku pružili potrebnu pomoć i onda su ga odveli na mesto gde je helikopter mogao da sleti i odvezli ga u bolnicu – dodaju iz kluba lozničkih planinara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari