Na "slučaju Kubat" se prelama budućnost Beogradskog univerziteta 1Da li će naći kompromis: Patrijarh Irinej i rektorka Ivanka Popović Foto: FoNet/Miloš Miškov i Nenad Đorđević

Oko 200 profesora univerziteta potpisalo je otvoreno pismo upućeno rektorki Beogradskog univerziteta Ivanki Popović, povodom nezakonitog otkaza koji je Rodoljubu Kubatu uručio Pravoslavni bogoslovski fakultet na zahtev Sinoda SPC.

Profesori su pozvali rektorku da se odupre nedozvoljenom mešanju Crkve u unutrašnja pitanja Univerziteta ističući da je, kako kažu, za početak dužna da pisanim putem upozori dekana PBF da je njegovo postupanje suprotno Zakonu o visokom obrazovanju i Statutu univerziteta.

„Otkaz uručen profesoru Kubatu je nezakonit, a ta nezakonitost je toliko očigledna i osvetnička, iz čega sledi da je u pitanju progon, a ne tek otkaz. Rešenje uručeno profesoru sadrži zabranu obavljanja poslova nastavnika na akademskim studijama i naređenje dekanu PBF-a od strane Sinoda SPC da bez odlaganja donese rešenje o prestanku radnog odnosa profesoru Kubatu na PBF. Pri tome je upravo dekan PBF onaj koji je ovo rešenje doneo, izričući zabranu nastave profesoru i naređujući samom sebi da mu otkaže ugovor o radu. Izreka ovog rešenja utvrđuje još i to da se na PBF profesoru Kubatu ne može „obezbediti obavljanje drugih poslova“, a vrhunac čini deo izreke kojim se utvrđuje da je sastavni deo rešenja dekana „pravosnažna i izvršna Odluka Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC“.

Protiv ovog rešenja, sudeći po datoj pouci o pravnom leku, kojom je propraćeno, profesor Kubat nema pravo ni na kakvo pravno sredstvo!“, navode profesori u pismu poručujući rektorki da mora da brani autonomiju Univerziteta ne samo od države, nego i od crkve i od uticaja klerikalizacije uopšte.

Da li će Univerzitet uspeti da se odupre nezakonitom uticaju SPC koja po sopstvenom nahođenju daje otkaze profesorima Bogoslovskog fakulteta, sagovornici Danasa – potpisnici pisma, različito odgovaraju.

Dubravka Stojanović, profesorka Filozofskog fakulteta, nada se tome, kako zbog profesora Kubata tako i zbog svih mogućih budućih slučajeva.

– Imali smo iskustvo sa Šešeljevim zakonom o Univerzitetu iz 1998. kada su otpuštani profesori i znamo da se mnogi fakulteti od toga nisu oporavili. Ni u stručnom ni u etičkom smislu. Sad je pitanje i da li će PBF biti ravnopravni član Univerziteta ili crkvena ispostava. Tako da se na „slučaju Kubat“ prelama mnogo važnih pitanja o budućnosti UB – ističe Stojanović za Danas.

Sličnog mišljenja je i Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, politički prognana sa UB 1998. godine.

– Nadam se, a i više od toga, očekujem da rektorka i Senat Univerziteta u Beogradu postupe onako kako im zakon, univerzitetska pravila i dobri običaji nalažu. Ako ne bude tako, onda će i ova generacija otvoriti vrata političkom progonu profesora zbog praktikovanja akademskih sloboda. Može se takav univerzitet zvati univerzitetom, ali ako se posledice progona ne otklone, on će biti vojna škola, a ne univerzitet – kaže za Danas Rakić Vodinelić.

Sa druge strane, Slobodan Prvanović, naučni savetnik Instituta za fiziku BU, sumnja da će Univerzitet imati snage da povuče prave i rezolutne poteze „u pravcu urazumljavanja PBF“. Prema njegovim rečima, rukovodstvo Univerziteta ima udvorički odnos spram vlasti, „a ovi imaju poslovno-političku saradnju sa SPC“, te je zbog toga pesimista.

– Naše pismo će, u najboljoj varijanti, a nadam se da će se bar to desiti, pomoći kolegi Kubatu da nekako opstane i ostane na Univerzitetu. Nadam se da će, uprkos oportunizmu i kukavičluku, gospoda iz rukovodstva Univerziteta pokazati makar elementarnu kolegijalnost i solidarnost sa njim.

Naravno, sa radošću ću se izviniti svima u Rektoratu i telima Univerziteta ako me svojim delima demantuju i pokažu da nisu spremni na snishodljiv i poltronski odnos prema režimu i njihovim koalicionim partnerima u crkvi – naglašava Prvanović za naš list.

Podsetimo, profesor Kubat je pred Nastavno naučnim većem PBF tražio da se ono izjasni o aferama koje potresaju ovaj fakultet, među kojima su i optužbe za silovanje više studentkinja od strane prodekana za nastavu Vladimira Vukašinovića, kao i kidnapovanje studenta koje je prema njegovoj optužbi naručio vikarni episkop Stefan Šarić.

Potom je Kubatu Sinod SPC oduzeo blagoslov da predaje, a na kraju mu je dekan PBF Zoran Ranković uručio otkaz.

Članovi akademske zajednice stali su na stranu profesora, rektorski kolegijum UB je saopštio da „nije u skladu sa propisima rešenje koje je dekan PBF uručio Kubatu, kojim mu se zabranjuje da predaje na tom fakultetu“, ali je mitropolit Porfirije imao drugačije objašnjenje.

„Sveti ahrijerejski Sinod ima legitimno pravo na davanje i oduzimanje odobrenja za službu učenja na najvišoj teološkoj instituciji koja je proistekla iz nedara Srpske pravoslavne crkve i koja kao saosnivač i punopravni član Univerziteta u Beogradu takođe u potpunosti učestvuje u životu ove institucije“, rekao nedavno mitropolit Porfirije za Politiku, dodajući da odluka Sinoda „nije doneta bez osnova“ te da je njoj prethodilo „dugotrajno anticrkveno i antifakultetsko delovanje“ Kubata.

– Porfirije ima svoje razloge zašto tako govori. On i još nekolicina iz SPC žele da odvoje PBF od Univerziteta i sami donose odluke o svemu. Takođe, mitropolit je konkurisao za redovnog profesora i to na nedozvoljen način, prilažući knjigu u kojoj je plagirao sopstvene radove. Prilaže se ili nova knjiga, ili naučni radovi. Međutim, to su sekundarne stvari. Otkaz uručen meni je direktan udarac na Univerzitet, a na njemu je da pokaže da li može da se odupre pojedincima iz SPC – ističe Kubat za Danas. On kaže da su se za njegov slučaj zainteresovale i kolege i brojne teološke asocijacije iz inostranstva, te da je on sad postao internacionalizovan.

– Zahvaljujem se kolegama na pismu podrške i iskreno se nadam da će se Univerzitet izboriti za svoju autonomiju inače će nepovratno izgubiti ugled i u zemlji i u inostranstvu – zaključuje Kubat.

Samovolja u PBF

– Već više od godinu dana svedoci smo duboko obespokojavajuće situacije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (PBF). U prvom koraku je, bez raspoređivanja na drugo radno mesto, redovnom profesoru i episkopu Maksimu (Vasiljeviću) i docentu Marku Vilotiću (obojica trenutno na neplaćenom odsustvu) nezakonito i bez ikakvog obrazloženja potpisom dekana oduzeta mogućnost da drže nastavu i izvode ispite da bi eskalirala otkazom redovnom profesoru Rodoljubu Kubatu – upozoravaju profesori u pismu rektorki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari