Na Trgu republike održan skup podrške Ukrajini, sa druge strane Sima Spasić i Levijatan 1Foto: Vojin Radovanović

Na desetine zatava Ukrajine, EU kao i jedna LGBT, zaviorilo se juče na beogradskom Trgu Republike u znak podrške ukarajinskom narodu koji je žrtva invezije Rusije na ovu zemlju.

Nekoliko stotina građana, sa transparentima na kojima su poruke mira, okupilo se na antiratnom protestu na koji su preko društvenih mreža pozvali građani Rusije, Ukrajine, Belorusije i Srbije, kao i NVO, kako bi se pokazalo da je i Beograd uz teritorijalni integritet Ukrajine i protiv svake agresije i rata.

Okupljeni građani su uzvikivali „Stop ratu“ i „Stop Putinu“, a skup je počeo tako što je čovek koji se predstavio kao Vladimir iz Moskve, zapalio svoj ruski pasoš jer, kako je rekao, ne želi da ima bilo kakvu moralnu odgovornost prema onome što radi predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Do sad sam bio Rus, sad ne znam šta sam“, rekao je on medijima. On je objasnio da je 2014. došao u Beograd i da je sada u potpunosti ostao bez dokumenata.

Uz zvuke ukrajinskih pesama, Balaševićeve „Samo da rata ne bude“ i najpoznatojeg antiratnog refrena na ovim prostorima „Mir,mir brate, mir…“ raširena je velika ukrajinska zastava sa kojom su građani nešto kasnije krenuli u protestu šetnju ka Slaviji, gde je protest i završen, uz povike „Rat ne, rat ne“.

Na protestu je bila i ukrajinska pevačica Aleksandra Polovinska, umetničko Bad Sasha, koja je iz Kijeva u Beograd došla zbog svog koncerta, koji je otkazan, kada je krenuo rat. Ona će uprkos tome, u saradnji sa Ambasadom Ukrajine u Beogradu, organizovati humanitarni koncert u klubu Fest u Zemunu 10. marta. Na taj način želi da pomogne svom narodu i zemlji.

Upitana razume li one koji su se okupljali kako bi davali podršku Rusiju, kaže da razume prošlost i bombardovanje koje je Srbija iskusila.

– Znam za rat sa Hrvatskom. Znam da oni gledaju na Rusiju kao na prijateljsku državu. Ali vremena su se promenila. Nemačka je u Drugom svetskom ratu bila neprijatelj, ali danas su svi sa njom u dobrim odnosima. Isto je i sa Rusijom, ona pomagala Srbiju nekada, ali su se vremena promenila. Moraju da gledaju šta ruska vlada radi danas. Uništavaju Ukrajinu i celu Evropu – odgovara ova pevačica.

Ima samo jednu poruku za Srbiju i Balkan – Moramo da se ujedinimo protiv terorizma i Putinovog kriminala i nasilja.

– Zaustavimo nasilje – poručila je.

Međutim, ni ovaj potez građana Beograda nije mogao da prođe bez redovnog režimskog ometača Sime Spasića, predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, sa megafonom preko kojeg je vikao da su Srbi, Ukrajinci i Rusi braća, uz povremena vređanja Žena u crnom.

Osim njega skup podrške Ukrajini ometalo je i nekoliko građana sa zastavom Rusije i Donjecka. Među njima je bio i Aleksandar Buhanac, bivši pripadnik Levijatana, a danas generalni sekretar Srpsko ruskog pokreta, koji na izbore ide kao manjinska ruska stranka. Oni su skandirali „Srbi i Rusi braća zauvek“. Predsednik Srpsko-ruskog pokreta je Pavle Bihali.

Došlo je i do rasprave među okupljenima pa je jedan od onih koji bili tu da podrže Ukrajinu, ušao u raspravu sa onima iza ruske zastave, rekavši im:“Ja sam Rus, vi ste fašisti, što vičeš Rusija, viči Putin“. Dobio je odgovor u vidu skandiranja Azov, nacisti.

Anti-ratni protesti organizovani su prethodnih dana u mnogim gradovima Evrope, kako bi se izrazila podrška miru i vraćanju diplomatiji.

 

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari