Najveći iznos za kotlove na gas 1Užice Foto: N. Kovačević

Grad Užice je nedavno raspisao konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti i pozvao građane da se prijave za korišćenje budžetskog novca do 22. maja.

Od 54 miliona dinara za tu namenu, kako je objasnila gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, 40 miliona je iz gradskog budžeta, a ostatak je podrška Ministarstva zaštite životne sredine.

Cilj konkursa je da se građani motivišu da koriste ekološki prihvatljive energente za ogrev, poput gasa i peleta, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u gradu, ali i da zamene kotlove za grejanje, dotrajalu stolariju i postave termoizolaciju. Maksimalno učešće lokalne samouprave u tim troškovima je 50 odsto. Najveći iznos, odnosno 24 miliona, planiran je za nabavku kotlova na gas za porodične kuće, dok je taj iznos za stanove u stambenim zgradama 10 miliona dinara.

– I ove godine, za nabavku i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova maksimalna subvencija je 120.000, za nabavku i ugradnju stolarije 80.000, kotlova na pelet 85.000, a kotlova na gas 70.000 dinara po prijavi, objasnila je gradonačelnica i dodala da je subvencije do sada iskoristlo 1.100 građana, od kojih njih 500 kpošle godine. Gradska većnica Nada Jovičić je navela da na konkurs mogu da se prijave građani koji stanuju u kućama u delovima grada u kojima je pojačano zagađenje u zimskom periodu, kao i u zgradama koje nemaju mogućnost priključka na toplovod.

Priključak na mrežu 540 evra

Osim navedenih mera, u okviru akcije „Užice – čistiji grad“, preduzeće Užice-gas, čiji osnivači su lokalna samouprava i Jedinstvo iz Sevojna, snizilo je cenu priključka na gasovod i ona, od 1. aprila, iznosi 540 evra i vlasnici kuća to mogu da plate na 24 mesečne rate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari